Dossier Navigatie 2005: Hoe werkt het

Navigatiesystemen zijn 'booming business'. Reden genoegom eens alle aspecten van navigatie op een rij te zetten, inclusief een overzicht van al onze navigatiekit-testen van 2005.
DOSSIER NAVIGATIE 2005

Inleiding
Navigatie: hoe werkt het
Workshop: POI's in TomTom
Workshop: POI's downloaden
Begrippenlijst

OVERZICHT NAVIGATIEKITS

All-in-one-kits

Acer d100/Destinator
Garmin Streetpilot c320
Mitac Mio 268/268+
Mitac Mio 269/269+
Navman iCN320
Navman iCN510/520
Navman iCN 550
TomTom GO 700
TomTom ONE

PDA-kits

Alturion 6 Professional
AND Navigator 2005 Benelux Ed.
HP iPAQ met ViaMichelin
Navigon Mobile Navigator 5
Perfect Passenger
TomTom Navigator 5

Smartphone-kits

CoPilot Live
Navicore Benelux 2005
Navigon Mobile Navigator 5
Route 66 Mobile 7
Smart2Go Mobile Navigator
TomTom Mobile 5
Wayfinder Navigator

NAVIGATIE: HOE WERKT HET?

Alle nu beschikbare navigatiesystemen werken op basis van de zogeheten GPS-technologie (Global Posititioning System). 24 GPS-satellieten cirkelen twee keer per dag rond de aarde in een zeer nauwkeurig bepaalde baan. Zij zenden continu een herkenningscode en tijdcode uit; de satellieten hebben een atoomklok voor een nauwkeurige tijdsbepaling.

Ook GPS-ontvangers hebben een klok, zij het een gewone elektronische. Aan de hand van het tijdsverschil (het duurt even voor het signaal is ontvangen) kan een GPS-ontvanger op aarde bepalen hoe ver de satelliet van de ontvanger verwijderd is. Middels een 'driehoeksmeting' van meerdere van deze satellietsignalen kan de GPS-ontvanger vervolgens berekenen waar hij zich bevindt; de zogeheten GPS-locatie. Deze locatie kan via software op een elektronische kaart worden geprojecteerd.

Extra functionaliteit
Navigatieprogramma's als TomTom of Route66 voegen extra functionaliteiten aan de zuivere GPS-locatiebepaling. In ieder geval routeberekening en routebegeleiding tijdens het rijden ("eerste afslag, rechtsaf"). En tegenwoordig ook steeds vaker locatiegebaseerde verkeersinformatie. Hierbij wordt via GPRS of radio verkeersinformatie (zoals files) ontvangen en verwerkt in een aangepaste route. Sommige navigatiekits doen dit tijdens het rijden!

In de toekomst zullen op basis van GPS nog meer 'location based services' worden geboden. Terwijl je langs een kledingzaak rijdt, meldt de navigatiekit dat jouw favoriete merk spijkerbroeken daar in de uitverkoop is.