Draadloos 'skypen' met Linksys CIT200

Linksys lanceert met de CIT200 een eenvoudig te installeren draadloze Skype-telefoon, die je comfortabel vanuit iedere plek in huis laat internetbellen. Peter Kulche probeerde het uit.

Er waren al DECT-telefoons die kunnen omschakelen tussen een gewone telefoonlijn en Skype-bellen. De CIT200 van Linksys [1]is de eerste draadloze telefoon waarmee je alleen kunt 'skypen'. Dat is nogal een stap. Kan de gewone telefoonlijn werkelijk worden opgezegd?

In de praktijk heeft het internetbellen wel wat voeten in aarde. Je hebt in ieder geval een Windows-pc nodig, met een redelijk vlotte internetverbinding (300 kbps). Kabel-internet of adsl, het is de Skype-belsoftware om het even. Het nadeel van adsl is dat je vastzit aan een telefoonlijn met bijbehorend duur abonnement (adsl is nu eenmaal een opgevoerde telefoonlijn). Dat Skype kan werken zonder telefoonlijn (en bijbehorend abonnement) en aan kabel-internet voldoende heeft, is een belangrijk financieel voordeel; we komen hier in een apart kader op terug.

50,-- per maand besparen?
Mijn persoonlijke situatie is zeker niet maatgevend. Maar misschien herken jij je in mijn huidige kostenplaatje voor breedband met telefonie, vergeleken met de kosten die ik denk te hebben vanaf 31 januari 2006, als ik definitief (?) afscheid neem van mijn telefoonlijn en overstap op Skype.
Kosten nu ca. 75,-- per maand:

■KPN BelBudget abonnement
■Gesprekskosten aan KPN
■Adsl-vergoeding aan KPN
■Adsl-lite-abonnement (1,6 Mbps) bij een provider

Kosten vanaf 1 februari 2006: ca. 25,-- per maand:
■Kabel-internet abonnement (1,6 Mbps)
■Ca. 5 euro aan Skype Out-tegoed voor zo'n 300 belminuten

Vijftig euro per maand; dik zeshonderd euro per jaar, besparen op breedband en telefonie! Het is wel zo dat ik in deze toekomstschets een mobiele telefoon nodig heb om op gebeld te kunnen worden. Maar op de mobiel gebeld worden, kost mij niets.
Skype is overigens niet de enige manier om gratis te bellen: veel internetproviders bieden bijvoorbeeld gratis telefonie naar vaste nummers (in Nederland) bij een breedbandabonnement.
Eenvoudig nummers overzetten
Verder moet de pc over een vrije usb-poort beschikken, om het draadloze basisstation van de CIT200 op aan te sluiten. Dan natuurlijk nog even de software installeren. Een keurige wizard installeert een stuurprogramma voor de telefoon evenals een versie van Skype (als je dat programma nog niet hebt).
Direct bij de installatie zijn de adressen en de nummers van je contacten uit Skype, als je die al hebt, overgezet van de pc op je telefoon. Met een druk op een 'sync'-knopje op het toestel kun je later het adresboek opnieuw bijwerken. Handig.