Dragon NaturallySpeaking Premium 12

Spraak- en taalapplicaties zijn er in verschillende soorten en maten, maar weinigen zijn zo grondig als Dragon NaturallySpeaking Premium 12. Dit softwarepakket zorgt ervoor dat je met spraak kunt communiceren met je computer. En dat werkt goed.

Je begint uiteraard met het installeren van het programma, waarna we een intensieve procedure doorlopen om het apparaat in te stellen op persoonlijk gebruik. Nu is zo'n procedure vaak saai, maar wel noodzakelijk. Je maakt namelijk een persoonlijk profiel aan waardoor het programma weet wat het kan verwachten qua stem, intonatie en woordgebruik. Tijdens de procedure spreek je verschillende zinnen uit waardoor het programma jouw spreekstijl herkent. Deze zinnen geven vaak nuttige informatie.

Zodra je het programma opstart kies je jouw persoonlijk profiel uit zodat het programma optimaal reageert op je stem. Dan vind je bovenaan het scherm een zwevend kader vanwaar je opties kunt aanpassen, kunt wisselen tussen profielen en natuurlijk het programma kunt afsluiten.

Tekst herkent het programma vanaf de start bijna probleemloos. Wel is het zaak om de microfoon stabiel en op gelijke afstand te houden wanneer je spreekt om fouten te voorkomen. Een headset is dus zeer aan te raden. Vervolgens weet het programma bijna feilloos en snel ieder uitgesproken woord naar tekst te vertalen. Ook kun je eerder opgenomen geluidsbestanden uit laten schrijven. Hier bemerkten we een hoop fouten. Jammer, want het had een mooie en gemakkelijke manier kunnen zijn voor het maken van transcripties.

Het is jammer dat de commando's niet goed werken, want het dicteren gaat meer dan prima. Zoek je dicteersoftware, dan kun je niet om Dragon NaturallySpeaking Premium 12 heen.

Prijs: € 123,- (Premium-versie)
Info: www.nuance.com

MKB Best Choice 2013