Drie hacks voor Firefox' nieuwe adresbalk

Firefox 3 verscheen deze week op het net. Het Internet Explorer-alternatief vestigde meteen een downloadrecord, met 8,3 miljoen downloads in 24 uur. De gebruikers van het eerste uur hebben al wat handige zaken uitgedokterd. Nieuwsdienst CNET publiceerde drie nuttige hacks.

Eerder deze week besprak de redactie al in vogelvlucht de belangrijkste innovaties, waaronder die voor het verbeterd zoeken in eerder opgezochte informatie.


De nieuwe slimme adresbalk, deSmart Location Bar, geeft in het veld van het webadres (de URL) automatisch slimme suggesties bij het invoeren. Het graaft daarbij in je eigen browsegeschiedenis en bookmarks. Echt invloed op wat daar wel en niet verschijnt, heb je niet. Of toch wel? Van CNET plukten wij drie nuttige hacks.

(1) Verander het aantal suggesties
Het lijstje van eerder bezochte webadressen dat in de adresbalk verschijnt bij het intikken van URLs (of simpelweg zoektermen als 'auto'), kun je verlagen. Daar moet je even voor 'onder de motorkap' in Firefox 3. Niet moeilijk. Tik in de adresbalk:

about:config
geef 'okay' en negeer de waarschuwing:


plak de kreet browser.urlbar.maxRichResults in de commandoregel van de Firefox-systeemeditor.
Geef Enter
Dubbelkik op het item 'browser.urlbar.maxRichResults'
Verander de waarde in het aantal verschijningen dat je wenst in de adresbalk. Let op: het maximum is 12 (overigens het standaard aantal in Firefox 3).

(2) Haal bookmarks uit de suggesties
Je kunt er prijs op stellen, om in de suggesties tijdens het typen in de adresbalk ook je bookmarks terug te vinden. Maar sommige gebruikers hebben dermate veel favoriete bestemmingen opgeslagen dat ze de dynamische lijst met 'slimme suggesties' teveel zullen domineren. Na installatie van de Firefox-extensie Hide Unvisited zullen oude (recent weinig bezochte) bookmarks verborgen worden in de suggestielijst.

(3) Surfsessies selectief verbergen
Sommige websites die verschijnen in je adresbalksuggesties wens je liever niet in dit overzicht. Ook als je toestemming hebt om op het werk in de pauze een kwartiertje priv te surfen, heb je toch liever niet dat je baas of collega ziet dat je diverse vacaturesites bezoekt. Je kunt je surfgeschiedenis altijd laten opruimen bij het afsluiten van je browser (zie de instellingen) en uiteraard de bewuste sites niet bookmarken, maar het zou handiger zijn om zelf te kunnen bepalen dat alleen bepaalde sites niet moeten worden 'ge-cached'.

Een oplossing brengt de extensie Distrust. Installeer deze plugin en start het programmaatje tijdens een surfsessie. Ben je klaar met je heimelijke internetbezoek, dan laat je Distrust de sporen van alleen (!) deze sessie wissen. De rest van de surfgeschiedenis blijft bewaard.