Driekwart bedrijven heeft nog geen 'it-rampenplan'

Driekwart van alle Britse organisaties heeft geen rampenplan voor handen bij dataverlies, ook al heeft 90 procent het afgelopen jaar data moeten herstellen. Dit blijkt uit onderzoek van Kroll Ontrack, specialist in data recovery; gegevensherstel van gecrashte of leeggemaakte media.

Kroll Ontrack hield een onderzoek onder meer dan honderd Britse it-professionals. Het bedrijf ontdekte dat 65 procent van alle bedrijven in Groot-Brittanni geen vast budget heeft voor dataherstel. Dit laat bedrijven financieel onvoorbereid op het moment dat dataherstel door professionals noodzakelijk is.

Tape favoriet
Tape blijft de favoriete methode om een back-up te maken van belangrijke data (69 procent van de respondenten). Back-up media en processen worden echter door 62 procent van de IT-professionals niet getest of gecontroleerd. Daarbij vindt bijna een derde van de ondervraagden het extreem moeilijk om gearchiveerde mail van offline servers terug te halen. Hiermee worden het terughalen van email en het voldoen aan compliance-regels ernstig belemmerd.

Verlammende datatijdbom
De experts van Kroll Ontrack waarschuwen ervoor dat met het ontbreken van een gedegen planning veel organisatie op een mogelijk verlammende datatijdbom zitten. Deze tijdbom kan elk moment af kan gaan en dramatische financile consequenties hebben. Wanneer een organisatie geen goed data recoveryplan voor handen heeft, kan dit leiden tot onnodige kosten en paniek bij het personeel.

In alle data recoveryplannen moet een educatief element opgenomen zijn. Wanneer medewerkers weten wat ze moeten doen bij dataverlies, wordt het risico van verdere beschadiging van de media beperkt. Een goede relatie opbouwen met een betrouwbare data recovery expert is essentieel. Het reduceert downtime en helpt een organisatie binnen een mum van tijd weer op de been.

Dat overkomt ons niet
Onze statistieken tonen aan dat veel organisaties nog steeds een mentaliteit hebben van dat overkomt ons niet. Deze strategie brengt grote risicos met zich mee, zegt Tormod Nymoen, Marketing Manager bij Kroll Ontrack. Ongeacht de grootte van het it-budget kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om rustig te wachten tot de datatijdbom afgaat. Scholing van personeel, een zorgvuldige planning en het nauwgezet testen van back-ups zijn de enige manieren waarmee it-professionals rampen af kunnen wenden en het risico kunnen spreiden.

Info: www.ontrackdatarecovery.com