Druk om opvolging Steve Jobs neemt toe

De druk op Apple om een opvolger voor Steve Jobs aan te wijzen neemt toe. Drong eerder een grootaandeelhouder al op de benoeming van een opvolger aan, nu bemoeit ook een adviesbureau zich met de situatie.

Het financieel adviesbureau Institutional Shareholder Services roept ook andere aandeelhouders op om duidelijkheid van Apple te eisen over wie Jobs gaat opvolgen, zo meldt onder meer Financial Times. Apple zelf weigert een opvolger te benoemen. Het bedrijf is bang dat kandidaten door de concurrentie worden weggekaapt en niet-geselecteerden ontslag zullen nemen.

Jobs maakte half januari bekend voor onbepaalde tijd met ziekteverlof te gaan. Vervolgens daalden de aandelen van Apple, wat ook al gebeurde toen de topman enkele jaren geleden met ziekteverlof ging.

Tim Cook heeft de dagelijkse werkzaamheden van Jobs overgenomen en maakt volgens de speculaties goede kans om diens vaste opvolger te worden. Apple laat ondertussen niets los over de gezondheidssituatie van Jobs. Dit maakt aandeelhouders en beleggers onrustig, omdat de topman Apple in de jaren negentig weer succesvol wist te maken en sterk verbonden lijkt te zijn met het wel en wee van het bedrijf.