Duits bedrijf introduceert gratis push-maildienst

Onderweg direct mailtjes op je mobiel ontvangen vereist een speciale push-mailservice. Die kostvanaf een eurotientje per maand. Het vanuit Duitsland geleide Cortado introduceert op de CeBIT een gratis push-maildienst die wereldwijd kan worden gebruikt.

Zakelijke push-diensten

Lees hier onze test (van november 2006) van zakelijke pushmaildiensten, die werken op basis van Hosted Exchange.

De best geteste dienst, Exchange Online van KPN, kost 9,95 excl. btw per maand.

De Cortado Free-internetdienst werkt op basis van het IMAP-protocol (Internet Message Access Protocol). Een mailstandaard die door talloze merken en typen smartphones, pda's en pc-mail-applicaties wordt ondersteund.

Hoe werkt het?
De meeste internetgebruikers lezen hun mail vanuit een zogeheten pop3-box, of gebruiken een webmaildienst als Gmail of Hotmal. Door in te stellen dat vanuit deze postbus de mail (ook) direct wordt doorgestuurd ('geforward') naar de gratis aan te vragen Cortado Free-postbus (capaciteit: 20 MB), kan de e-mail vanuit de Cortado-postbus worden uitgelezen door de mobiele computer (in de telefoon). Omdat deze Cortado-postbus van het IMAP-type is, waarschuwt de 'mobiele device' direct als er nieuwe mail is ontvangen; het pushmailprincipe bekend van de BlackBerry.

Er zijn wel wat kanttekeningen: je kijkt op de mobiel (of pda, of laptop) naar een kopie (!) van je echte mailbox. Dat is net even anders dan met een echte BlackBerry of Windows-handheld met ActiveSync-verbinding, waarbij je echt 1:1 met je Outlook-gegevens werkt. Onderweg je (echte) mailbox opschonen via Cortado lukt dus niet.

Geld verdienen
Ook is het niet helemaal duidelijk op welke manier Cortado denkt geld te verdienen aan de gratis dienst. Via reclamemailtjes? Bovendien lijkt het WINMAG Pro niet handig dat een extern bedrijf mee kan lezen in de doorgestuurde berichten. Voor bedrijfsmail is het zeker geen optie.

Cortado levert overigens ook een professionele push-service op basis van het ActiveSync protocol, inclusief automatisch bijgewerkte (Web Outlook) agenda . Deze is op basis van Exchange Server en kost vanaf ca 5 euro per maand.

Info: www.cortado.com/free