Duitse minister wil wet voor locatiediensten

De Duitse minister van Consumentenbescherming Ilse Aigner wil dat het verzamelen en gebruiken van data door locatiediensten zoals Google Street View wettelijk wordt geregeld. Zelfregulering alleen is niet voldoende, aldus Aigner in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

De wetgeving moet Duitsers en hun privacy beter beschermen tegen dergelijke locatiediensten. “Burgers hebben het recht om vergeten te worden”, aldus de minister.

Ze doelt hiermee niet alleen op Street View, maar ook op andere diensten van Google en Apple die de locaties van gebruikers benutten om persoonlijk toegspitste diensten aan te bieden.

Eerder werd bekend dat Google voor het einde van het jaar de straatbeelden van de twintig grootste Duitse steden in Street View wil zetten. Dit heeft al tot veel kritiek en onrust geleid in Duitsland

De zoekgigant stelt verontruste burgers tot 15 oktober in staat om aan te geven dat hun gezichten, nummerborden en woningen onherkenbaar moeten worden gemaakt. Al enkele honderdduizenden huizenbezitters zouden hiervan gebruik hebben gemaakt.