Duitse rechter: forum moet actief worden gescand

Tot nu toe stellen forumbeheerders niet verantwoordelijk te zijn voor publicaties van gasten. Wel zullen zij direct reageren op een melding. Een Duitse rechter vindt echter dat zij ook actief behoren te scannen op 'foute content'.

De Hamburgse rechtbank publiceerde afgelopen donderdag een uitspraak in een zaak die eind september 2005 was aangespannen door Universal Boards-directeur Mario Dolzer tegen Heise Zeitschriften Verlag.

Op een van de forums van Heise verscheen een oproep tot het downloaden van een bepaald bestand van de servers van Universal Boards. Dit zou de servers dermate belasten dat zij onbereikbaar zouden worden. Universal Boards vroeg de downloadlink van het forum te verwijderen. Heise gaf gehoor aan dit verzoek, maar wilde geen schuldbekentenis tekenen. Hij vond namelijk dat het geen actie had hoeven te ondernemen zolang men niet van de 'foute' reacties op de hoogte was, iets wat Universal Boards wel vond.

In de rechtzaak die hieruit voortkwam, wordt nu de klager in het gelijk gesteld; de forumbeheerder had actief moeten scannen op onrechtmatige oproepen. Mits het in hoger beroep stand houdt, vormt dit belangrijke jurisprudentie: forumbeheerders krijgen een dagtaak aan het schoon houden van hun forumsystemen.