Dvd's branden: startertips

Dvd-branders hebben de traditionele cd-branders vrijwel volledig van het toneel verdrongen. Vrijwel iedere nieuwe pc heeft er standaard n aan boord.Voor wie zijnoude cd-brander ook wil omwisselen voor een 'dvd-bakker' heeft WINMAG enkele aandachtspunten opeenrij gezet.

Bezint...
Bedenk van te voren goed of een dvd-brander dat kan doen wat je ermee wilt. Denk bijvoorbeeld niet dat je met een dergelijk apparaat even dvd-films kunt gaan kopiren. Die zijn daar vrijwel allemaal tegen beveiligd. Dvd-branders zijn wel prima inzetbaar voor het maken van back-ups, de opslag van grote hoeveelheden foto's en muziek of de archivering van je eigen video-opnamen.

Intern of extern?
Bedenk bij de aankoop van een brander of je een intern of extern model wilt. Intern is vaak enkele eurotientjes goedkoper maar kost iets meer installatietijd. Externe modellen zijn supergemakkelijk aan te sluiten, ook op een notebook-pc (nb: misschien is je volgende pc wel een notebook?).

Extern? USB 2.0 een must!
Als je voor een extern model kiest, controleer dan goed van te voren of je computer de USB 2.0-standaard ondersteunt. De dataoverdracht van oude USB-versies (1.0/1.1) is namelijk veel te langzaam om het tempo van de nieuwste externe dvd-branders bij te benen.

Geen tweedehands
Koop liever geen tweedehands model. Het mag misschien flink in de aanschafprijs schelen, maar een dvd-laser heeft een beperkt aantal branduren. Het is vaak niet goed meer na te gaan hoeveel hier al van zijn verbruikt.