E-boekwinkel van Google nog dit jaar online

De langverwachte e-boekwinkel van Google, Editions genaamd, zal naar verwachting nog dit jaar beschikbaar komen in de Verenigde Staten. Volgens analisten zal de komst van de winkel het digitale boekenlandschap ingrijpend kunnen veranderen.

Google Editions zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 ook in de rest van de wereld worden geïntroduceerd, aldus een medewerker van Google tegen The Wall Street Journal. De e-boekwinkel had eigenlijk al afgelopen zomer gelanceerd moeten worden.

Via Google Editions kunnen consumenten digitale boeken kopen van Google zelf of van andere uitgevers en boekwinkels. De gekochte titels zijn vervolgens toegankelijk op een Google-account via een browser.

Dit betekent dat voor Google Editions geen e-reader nodig is, maar dat boeken vanaf elke computer, tablet of smartphone met internet gelezen kunnen worden. Met de dienst gaat Google rechtstreeks de concurrentie aan met Amazon, dat in de VS een aandeel van 65 procent heeft in de digitale boekenmarkt.