'E-readers beter voor milieu dan papieren boeken'

Wie denkt dat het lezen van digitale boeken op je e-reader slechter is voor het milieu dan traditionele papieren boeken, komt volgens de Washington Post bedrogen uit. Als je tenminste genoeg digitale boeken op je e-reader downloadt.

De productie en distributie van een Kindle of iPad is een veel zwaardere belasting voor het milieu dan het maken en verspreiden van één papieren boek. Maar een e-boek is wel milieuvriendelijker dan zijn papieren evenknie, ondanks dat deze wordt gelezen op een electronisch apparaat.

De Washington Post rekende uit dat bezitters van een iPad achttien digitale in plaats van papieren boeken moeten lezen om hun tablet CO2-neutraal te maken. Voor de Kindle ligt dit op 23 boeken.

Tijdens de fabricatie en totale levensduur zou de iPad 130 kilogram koolstofdioxide genereren en een Kindle 168. Bij de productie van een papieren boek ligt dit op 7,5 kilo.

Wie geen afscheid wil nemen van papier kan volgens de krant beter zijn boeken online kopen dan in een 'echte' boekenwinkel. Traditionele winkels zouden namelijk veel meer boeken opslaan dan ze verkopen, waardoor een kwart tot een derde wordt teruggestuurd naar de uitgever of bij een recyclingbedrijf belandt.