'Een goed antivirusprogramma is teamwork'

De waarschuwingen voor virussen en wormen vliegen je tegenwoordig om de oren. Righard Zwienenberg van beveiligingssoftwareproducent Norman legt uit hoe een professioneel beschermingsprogramma onder al dit geweld wordt onderhouden. Een up-to-date antivirusprogramma is vooral teamwork.

Aan het eind van de jaren '80, de vroege dagen van de antivirusindustrie, was alles nog zeer ongeregeld, onregelmatig en onhandig. De antivirusprogramma's werden gemaakt voor het enige besturingssysteem dat er toen was (DOS) door een enkel persoon die tevens ook de virusanalyse deed. Updates waren eens per kwartaal beschikbaar en werden verspreid via diskettes, Bulletin Board Systems en zelfs via de fax, waarbij de gebruiker het signatuur om het virus te detecteren zelf moest invoeren. Dit was toen geen probleem omdat er toen slechts een handjevol virussen was.
Inmiddels is deze situatie drastisch veranderd. Er zijn vele besturingssystemen bijgekomen, het aantal virussen ligt inmiddels boven de honderdduizend, er zijn netwerken, er is internet, dagelijkse updates, support, etc. De antivirusindustrie werd begin jaren '90 professioneel en weer een decennium later gaan er in deze industrie vele miljoenen om. De tijd van eenmansondernemingen is dan ook ver achter ons.

Blik in de keuken
Laten we eens een kijkje nemen in de keuken van de antivirusindustrie en zien wat er inmiddels allemaal gebeurt en nodig is voor het maken van een solide antivirusprogramma. Gelet op de achtergrond van WINMAG zal ik ingaan op een antivirusprogramma voor Windows. Voor de andere besturingssytemen, zoals de verschillende Linux-varianten, OS/2, Netware, etc, is het verhaal nagenoeg gelijk, met enkele verschillen.
Het maken van een antivirusprogramma is een samenspel met terugkoppelingen tussen verschillende teams. Deze teams werken allemaal tegelijkertijd, en dus niet in een bepaalde volgorde, aan het programma.