Een nieuwe Treo, met Windows Mobile

Palm heeft een nieuwe Treo smartphone uitgebracht, die voorlopig exclusief via Vodafone aan de man wordt gebracht. Deze Palm Treo 500v is voorzien van Windows Mobile, net als enkele andere voorgaande modellen van de Treo.

Om precies te zijn gaat het om Windows Mobile 6 Standard edition en dat impliceert dat het scherm niet aanraakgevoelig is (het touch screen-principe , zoals met Windows Mobile 6 'Pro' apparaten wel altijd het geval is). Dat klopt. Palm levert de Treo 500v zonder stylus (pennetje). En dat zal voor de trouwe Palm- / Treo-fan beslist even wennen zijn!

Palm zegt met deze Treo overigens een andere doelgroep te willen bedienen, een wat jonger publiek. De Palm Treo-lijn sloeg tot nu toe vooral aan bij drukbezette kenniswerkers, in een iets hogere leeftijds- en welvaartsklasse.

Features
De belangrijkste feature op de Treo 500v is het bekende Treo-qwerty-toetsenbord. Dit prima klavier dat al enige jaren met de duimen redelijk vlot laat sms'en en e-mailen is inmiddels veel gekopieerd in smartphone-toestellen van andere merken. Onder meer die van Samsung en HTC.

Surfen en mailen gaat lekker vlot via umts. Via zo'n snelle mobiele verbinding zou je in principe kunnen videobellen ware het niet dat de Treo over 'slechts' n ingebouwde 2 Megapixel-camera beschikt, aan de achterzijde. Je kunt dus niet naar een gesprekspartner op het display kijken en zelf in beeld komen. De Samsung i600 heeft wel zo'n tweede 'chat-cam' aam boord.

Het scherm is dus niet aanraakgevoelig, maar is kwalitatief wel van grote klasse (Treo-schermen ogen vooral 'rustig'). De resolutie blijft beperkt tot 320 x 240 pixels en dat is voor geconverteerde video's krap aan.
Het apparaat beschikt niet over WiFi, maar dat is voor de doelgroep vast niet echt een punt. Wel is er Bluetooth aan boord, versie 2.0, dat bijvoorbeeld headsets draadloos laat aankoppelen, of een gps-muis (niet aan boord).

Speciale gebruikersinterface
Palm heeft bij de ontwikkeling van het toestel nauw samengewerkt met Vodafone en Microsoft. Het resultaat is een speciaal aangepaste gebruikersinterface waarin een gemakkelijke toegang tot internetdiensten als van Vodafone beschikbaar zijn, evenals Windows Live-toepassingen zoals chat (MSN) en e-mail.

Prijs en beschikbaarheid
Vanaf 1 oktober is de Treo 500v beschikbaar bij abonnementen van Vodafone, dat tot 1 januari 2008 het alleenrecht heeft op de distributie. Afhankelijk van het abonnement betaal je tussen de 0 en 99,- voor het toestel.

(Bron: www.telecomwereld.nl)
Info: www.vodafone.nl / www.palm.com