Een pc-netwerk via het stopcontact

Het 220-volt stroomnet in kantoor of huis kan ook dienen als pc-netwerk. WINMAG test twee 'homeplug 1.0'-adapters om zo'n netwerkje te creren. Ze blijken enkele voordelen te bieden ten opzichte van een gewoon bekabeld of draadloos computernetwerk.

Steeds meer computergebruikers leggen in hun thuiskantoor een draadloos ('WiFi') netwerkje aan. De installatie is kinderspel en je hebt al doe-het-eenvoudig-zelfkitjes vanaf zo'n zestig euro. Maar als het pand wat groter is, kun je problemen krijgen met het bereik. De bovenste verdieping kan net buiten je draadloze netwerk vallen, of de performance valt daar ernstig terug.

Met een computernetwerk dat werkt via het 220 volt-stroomnet in je huis, heb je dat probleem niet. De techniek om datasignalen over stroomkabels te transporteren bestaat al langer, maar het duurde even voor de eerste makkelijk toepasbare netwerkkitjes van de band rolden.

Er is zelfs een wereldwijde standaard: HomePlug 1.0. Deze belooft een snelheid van 85 Mbit/s, redelijk vergelijkbaar met een normaal bedraad netwerk. De maximale afstand ligt rond de 200 meter. Dat is voor thuisnetwerken ruim voldoende. De HomePlug-fabrikanten willen in de toekomst de adapter in elektronische apparaten (pc, tv, spelcomputers) inbouwen, zodat er zonder extra handelingen meteen een netwerk beschikbaar is. Geen gek idee, maar voorlopig nog toekomstmuziek.