Een rss-kanaal maken met FeedYes

Steeds meer sites publiceren hun webnieuws ook in een soort telextaal: rss. Met een rss reader kun je meerdere 'kanalen' tegelijk ontvangen en het nieuws volgen zonder alle websites te hoeven bezoeken. Als een site nog geen rss-kanaal heeft, dan maak je er gewoon zelf een, met FeedYes.

Op de website FeedYes.com kun je simpel en gratis een feed maken van elke willekeurige website, zoals die van jezelf, of van een andere interessante website die nog geen rss-kanaal heeft. WINMAG neemt het stappenplan met je door.

Automatisch gegenereerde feed maken

Rss reader?

Wie slechts een paar websites via hun rss-kanaal wil volgen, kan al prima uit de voeten met een 'persoonlijke pagina' bij Google.nl. Door je eenmalig aan te melden bij de bekende zoekmachine (rechtsboven in de site) kun je (rss-) nieuwskanalen eenvoudig op de webpagina plaatsen, uit een aanvinklijstje, of door het eenmalig ingeven van de url van het rss-kanaal.

Wil je meer dan tien nieuwskanalen volgen en ook meer dan tien nieuwtjes per site zien, dan kun je nog altijd beter speciale rss reader-software downloaden en installeren. Een goede en gratis lezer voor Windows is FeedReader.

Info over het rss-kanaal van WINMAG vind je op http://www.winmag.nl/artikelen.php?action=OPEN&ID=1028

Er bestaan twee opties in FeedYes om een rss-feed te maken: de automatische FeedYes feed en de manual feed. Wij belichten hier alleen de FeedYes feed.

Stap 1: De eerste stap is je aanmelden bij FeedYes en met de verkregen inlognaam kun je aan de slag. Onder het kopje Create new feeds kies je voor de bovenste optie: Create a new FeedYes feed. In het scherm dat verschijnt is er de mogelijk om de url van de website te plaatsen waarvan je het laatste nieuws wilt volgen. Vaak is deze url niet het adres van de homepage, maar van een subpagina. In deze workshop gaan we dan ook uit van een dergelijke subpagina, zoals de rubriek 'software' op de WINMAG website. We kopiren de url van deze rubriek, http://www.winmag.nl/artikelen.php?ACG=8, naar de bovenste FeedYes-balk. Bij tag vullen we software in, want dat dekt de lading van het nieuws dat we willen ontvangen. Bij de taal van de feed selecteren we logischerwijs Nederlands. Na het invullen van deze informatie brengt de button Get feed je naar stap 2.