Een veilige testomgeving met VMWware Workstation 6

Spyware, bugs en foutief overschreven systeembestanden: het installeren van nieuwe software brengt risico's met zicht mee, zeker wanneer het een compleet besturingssysteem betreft. Met VMWare Workstation 6 maak je eenvoudig een veilige, hermetisch afgesloten testomgeving.

De gevolgen van het installeren van nieuwe applicaties en tools laten zich niet altijd goed voorspellen. Vooral bij bedrijfskritische pc's is het niet wenselijk om lukraak nieuwe software te installeren, vanwege het risico van een onstabiel systeem. Laat staan dat je je pc 'even' voorziet van Vista.

Virtualisatie
Virtualisatie biedt dan een oplossing. Hiermee creer je een virtueel systeem bovenop het werkelijke besturingssysteem. Zo'n


OORDEEL

+ stabiel
+ gebruiksvriendelijk
+ terug naar eerdere staat
+ ondersteuning voor twee beeldschermen
- prijzig

"Enorm flexibel, veelzijdig en uiterst gebruiksvriendelijk virtualisatiepakket, maar aan de prijs."

systeem gedraagt zich helemaal als een 'echte' pc en heeft een eigen OS. Het heeft er helemaal geen 'weet' van dat het in een gesimuleerde omgeving draait. Een virtueel systeem kun je uitstekend gebruiken om zonder risico's nieuwe software te proberen. Handig als je niet direct een aparte test-pc bij de hand hebt. Daarnaast kun je virtuele systemen ook gebruiken voor het draaien van bijvoorbeeld Linux binnen een Windows-omgeving. Of andersom.

Workstation
Een van de oudste en bekendste ontwikkelaars van virtualisatiesoftware is VMWare. Dit bedrijf lanceerde onlangs een nieuwe versie van VMWare Workstation, waarmee je, binnen de capaciteit van je pc, een of meerdere virtuele systemen bovenop je 'echte' systeem kunt draaien. Technische kennis is eigenlijk nauwelijks vereist. De grote kracht van VMWare Workstation is voornamelijk de eenvoud waarmee je zogenaamde VM's (Virtual Machines) aanmaakt.

Wizard
Via een eenvoudige wizard kies je het besturingssysteem dat op de machine moet gaan draaien en VMWare past daar automatisch de instellingen op aan. Versie 6 ondersteunt alle 32- en 64-bits Windows-varianten, tot aan Vista toe. Ook Linux-, BSD-, Sun Solaris- of zelfs Novell Netware-omgevingen zijn mogelijk. Vervolgens is het een kwestie van kiezen hoeveel geheugen en schijfruimte je voor de VM wilt reserveren. De limiet wat intern geheugen betreft ligt op maar liefst 8 GB per virtuele machine; ruimschoots meer dan nodig voor normaal gebruik dus. Wees niet te zuinig met het toekennen van geheugen: voor vrijwel alle moderne besturingssystemen is 512 MB toch echt het minimum.