Eenvoudig en gratis bellen met Jajah

Wie wil bellen via internet kan kiezen uit het installeren van een speciaal modem, of bellen via de computer. De laatste optie is opeens reuze aantrekkelijk dankzij een nieuwe dienst van Jajah. Gratis bellen via de computer, maar wel met je normale telefoontoestel.

Het werkt heel eenvoudig: ga naar de website van Jajah, geef je eigen nummer op en het nummer dat je wilt bellen en druk op "Call". Neem vast de hoorn op van je normale telefoon, terwijl Jahah als een ouderwetse operator de twee toestellen met elkaar verbindt. Daar hoef je niet merkbaar lang op te wachten; het gesprek komt net zo snel tot stand als je gewend bent. Extra apparatuur of software is niet nodig.

Gratis proberen
Het systeem werkt ook met mobiele telefoons, maar dan wel tegen een vergoeding. Tussen geregistreerde gebruikers op een normaal toestel is het bellen in de meeste gevallen helemaal gratis. Is een van beiden niet geregistreerd, dan betaal je binnen Nederland bijvoorbeeld 3,2 cent per minuut, maar naar Frankrijk gek genoeg slechts 2,9 cent. Overigens kan voorlopig iedereen als proef gewoon gratis bellen via Jajah.com, als je maar een vast toestel gebruikt.

Telefooncentrale
Ook bedrijven met een telefooncentrale kunnen Jajah gebruiken, omdat er feitelijk geen uitgaande telefoontjes gepleegd worden. Het kan wel onverwachte gevolgen hebben. In een test op onze redactie blijken mensendie we proberen te bellen na het opnemen van de telefoon eerst door ons telefoonkeuzemenu heen te moeten. Een beetje vreemd als je verwacht gewoon iemand aan de lijn te krijgen. Blijkbaar laat Jajah het gekozen nummer achter de schermen naar ons nummer 'bellen' en laat vervolgens de telefoon overgaan als er verbinding is.

Gemak
"Voor andere VoIP-diensten heb je een hoofdtelefoon nodig, moet er software worden gedownload en moeten er soms andere technische voorzieningen worden genstalleerd," zegt Roman Scharf, medestichter van Jajah. Dit maakt internetbeleln voorde gemiddelde gebruiker allemaal veel temoeilijk en omslachtig.

"Begrijp ons niet verkeerd, we vinden dat de traditionele VoIP-bedrijven schitterend werk hebben geleverd om de communicatie een stap verder te brengen," aldus Roman Scharf. "We delen een gemeenschappelijke visie over hoe we van de wereld een betere plek kunnen maken door vrienden en familie samen te brengen voor een prijs die ze zich kunnen veroorloven. Het enige wat wij doen is goedkoop bellen naar een hoger niveau tillen en het beschikbaar maken voor een nieuwe groep mensen die technisch minder onderlegd zijn. Als je in staat bent om iets op Google op te zoeken, dan kan je een JAJAH VoIP-oproep verrichten, zo gemakkelijk is het."