Eerste 7 nanometer-chip ontwikkelt door IBM

IBM heeft een nieuwe doorbraak gemaakt in haar onderzoek naar semiconductoren en kleine chips: een 7 nanometer-chip. Het stukje techniek is 1400 keer kleiner dan een menselijke haar en werd in samenwerking met GlobalFoundries, Samsung en SUNY Polytechnic Institute gemaakt.

De kleine chip is gemaakt met behulp van silicium-germaniumkanaaltransistoren en extreme ultraviolet lithografie. Het apparaatje is volgens IBM het resultaat van een vijfjarige investering van drie miljard dollar in chip research en -ontwikkeling.

Toekomst

De eerste chips die slechts 7 nanometer groot zijn, waren test node chips met werkende transistoren. Een commerciƫle versie van de chip ligt dan ook nog ver in de toekomst, de volgende kleinste commerciƫle chip is 10 nanometer groot. Naar alle waarschijnlijkheid volgt de 7 nanometer daarna.

Volgens IBM gaan deze chips de limieten van technologie verder opschuiven om zo de eisen van cloud computing, big data, cognitive computing en mobiele producten in te willigen.

10 doorbraken

Dit is niet de eerste doorbraak die IBM maakte op het gebied van semiconductoren. Volgens het bedrijf zijn er al tien mijlpalen bereikt naar de 7 nanometer-chips toe hebben geleid. De eerste daarvan was in de jaren zestig, toen werd het eerste one-transistor-geheugen ontwikkeld. De laatste doorbraak, voor de 7 nanometer-chips, was in 2011. In dat jaar werd er een nieuwe technologie ontwikkeld om meerdere data bits per cell op te slaan en dit voor een langere tijd te doen.

Alle tien de doorbraken van IBM zijn in de infographic hieronder te zien.

Infographic IBM

Infographic IBM