Eerste blik: HTC Touch Diamond

Sinds woensdag 11 juni ligt de HTC Touch Diamond in de winkel. Een voordeel voor HTC: het toestel ligt precies een maand eerder in de etalage dan de langverwachte 3G-versie van de Apple iPhone. Of die voorspong voldoende is? Een eerste blik.

Afgelopen voorjaar gonsde het van de geruchten: de Chinese innovatieve telefoonbouwer HTC komt met een toestel dat 'alles' kan, een revolutionaire scherminterface heeft en een prachtige vormgeving. In april volgden de officile persfoto's van deze 'Touch Diamond', die - inderdaad - veelbelovend waren.
In juni strooide Apple roet in het eten. Het bedrijf maakte bekend eindelijk met zijn 3G- (UMTS-) versie van de prachtige en succesvolle iPhone te komen. Op 11 juli zal de officile lancering zijn. Deze tweede iPhone komt in het assortiment bij T-Mobile samen met een mobiel bellen- en internetabonnement van (minimaal) drie tientjes per maand.

Gezien de kenmerken zijn de iPhone 3G en de HTC Touch Diamond directe concurrenten van elkaar. Beide toestellen spreken de liefhebber aan van krachtige telefoons met veel functionaliteiten gevat in een prachtig design. Helaas blijft een echte krachtmeting in dit artikel uit, want de iPhone 3G is nog niet beschikbaar, de HTC Touch Diamond - gelukkig - wel.

Broekzak
Wie de prachtige zwarte verpakking van de Diamond opent, wacht een verrassing: is dit kleine toestel waar de internetgemeenschap al maanden over hypet? Een eerste negatieve gevoel maakt snel plaats voor enthousiasme. De 110 gram lichte, kleine telefoon (10,2 x 5,1 x 1,2 cm) past met gemak in de broekzak. Doe hem niet in de zak met de sleutels en muntjes, want HTC vergeet een hoesje mee te leveren. En wij willen die prachtige kunststoffen zwarte behuizing met driehoeken op de rug ('stealth-achtig') natuurlijk niet bekrassen.

Even de compacte accu en je eigen simkaartje in het toestel steken en via een knop aan de bovenzijde zet je het toestel aan. Het starten neemt bijna een minuut in maar dan krijg je ook wat. We hebben met de Touch Diamond de eerste telefoon met Windows Mobile 6.1 (Pro) in handen. De belangrijkste informatie in Windows Mobile is nu direct bereikbaar in n overzicht, de configuratie van de telefoon is toegankelijker gemaakt, de webbrowser is verbeterd (je kunt nu ook uitzoomen) en er zijn diverse functies aangepast voor gebruik op een klein scherm.

De softwaremotor kent 'onder de motorkap' echter niet veel wijzingen. En dat is een beetje een gemiste kans. We kunnen sinds versie 5 van Windows Mobile al heerlijk draadloos synchroniseren met een persoonlijke postbus in (Hosted) Exchange, maar nog altijd niet met een public folder, zoals die van de teamagenda van je bedrijf. Om maar wat te noemen.

'TouchFLO 3D'
Enigszins concurrerend met de interfaceverbeteringen van Microsoft heeft HTC zelf ook een grafische laag bovenop de softwaremotor 'geplakt': een '3D touch interface' met de naam TouchFLO 3D. Via een zwiepende beweging met de vinger over het scherm krijgt de gebruiker toegang tot onder meer contactgegevens, tekstberichten, mails, fotos, muziek en het weer.