Eerste blik: Nokia E90 Communicator

Gisteren werd de Nederlandse telecompers per 'stretched limo' opgehaald voor een eerste hands on demonstratie van de nieuwe Nokia E90 in het Amsterdamse Dylan-hotel. Volgende week moet het nieuwe toestel in de 'Communicator'-lijn in de winkelschappen liggen.

Afgezien van het Franse Azerty-toetsenbord, was het testexemplaar dat WINMAG Pro een uurtje mocht gebruiken, wel het eindproduct. De Communicator is zoals zijn voorgangers een scharnierend toestel. Dichtgeklapt is het goed bruikbaar als een telefoon (zij het een overmaats model), opengeslagen is het een klein laptopje met (prima) qwerty-toetsenbord, al is het operating systeem geen Windows of Mac maar het telefoon-OS Symbian S60. Door dit laatste is het helaas niet mogelijk gewone kantoordocumenten 1:1 te openen en te bewaren; de docs worden geconverteerd naar een speciaal tussenformaat. Een extra cameraatje aan de binnenzijde is een kleine knipoog naar de consument: het maakt videoconferencing mogelijk.

HSDPA
De nieuwe Communicator is helemaal bij de tijd gebracht met de nieuwste snufjes: afgezien van Wireless LAN heb je nu voor vlot mobiel internet ook UMTS of HSDPA als optie. Een duurtest zal nog moeten uitwijzen welke gevolgen dit heeft voor het accuverbruik.

Belangrijkste verbetering vinden wij het scherm (zij het helaas geen touch screen): de resolutie bedraagt in de breedte maar liefst 800 pixels (352 pixels in de hoogte). Dit betekent dat je ook normale websites nu heel behoorlijk kunt bekijken; je hoeft niet meer speciale wap- of mobiele versies van websites te bezoeken (als die er al zijn). Dit is voor priv leuk, voor zakelijke info is dit nog veel interessanter. Het webgebaseerde boekhoudpakket kan nu bijvoorbeeld onderweg direct worden gebruikt, je hoeft niet meer een speciale mobiele portal te maken, of aan te vragen.

Exchange Server
Over zaken gesproken: wij ontdekten al op onder meer de Nokia E61 (besproken in WINMAG Pro 3/2007) dat je met een gratis programmaatje uit de Nokia downloadstore direct kunt synchroniseren met je eigen Exchange Server. Deze heeft op de E90 gezelschap gekregen van een connectorprogramma voor de BlackBerry e-mail-server. Ergo: gebruikt jouw bedrijf al zo'n server samen met BlackBerry's, dan kunnen de Nokia E90's in het bedrijf vrolijk mee-syncen. Een leuk detail: ook als de Communicator dichtgeklapt is en in standby-stand staat, geeft hij een signaal bij een nieuw gearriveerd e-mailtje. Keurig!

Mobiele werkers
Wat Nokia betreft, blijft het niet bij het automatisch afleveren (pushen) van nieuwe e-mailtjes. Een heel scala aan productiviteits-tools moet het contact tussen de mobiele werker en het hoofdkantoor, of zakelijke relaties en klanten, 'vruchtbaar' maken. Zo schetst Nokia een mobiele CRM-toepassing (klantrelatiemanagement) die meerwaarde op kan leveren. Een monteur kan niet alleen orders toegemaild krijgen, hij kan op zijn Nokia ook gelijk zien dat het onderhoudscontract van de klant bijna afloopt. Het 'on the spot' verlengen van een contract ligt dan erg voor de hand. Nokia levert zulke speciale softwaretools niet zelf, het helpt derde partijen (ontwikkelaars) op weg.

Er is een flinke markt te winnen voor een zakelijke telefoon die tevens 'internetterminal' is voor allerhande zakelijke informatie. Van de 650 miljoen mensen met een zakelijke mailbox hebben 324 miljoen een mobiel. Van hen gebruikt slechts 12 miljoen push-mail (cijfers IDC).

VoIP
De Communicator bevat nog twee echte innovaties: een ingebouwde gps-antenne voor locatiebepaling met gratis kaartjes (route-aanwijzingen met stem tegen meerprijs mogelijk) en een verbeterd programma (SIP-client) voor VoIP-verkeer. Nokia heeft voor bedrijven een speciaal programma dat de PBX-telefooncentrale van een bedrijf (via W-LAN) koppelt aan de Nokia's. Binnen kantoor bel je dan goedkoop over internet en buien kantoor gewoon via GSM. Je hebt dus nog maar n toestel nodig voor VoIP en mobiel bellen.

De prijs is aan de hoge kant, zij het niet onverwacht, gezien de specificaties: 731 exc. btw. Info: www.nokia.nl