Eerste blik: Windows Server 2008

Microsoft Windows Server 2008, de meest uitgebreide softwaremotor op de markt, is bedoeld voor stevige bedrijfscomputers die spin in het web zijn van bijvoorbeeld een netwerk. Wij keken naar de laatste testversie die nagenoeg overeen zal stemmen met het eindresultaat, eind februari 2008.

Aan de nieuwe versie van zijn serversoftware heeft Microsoft jaren gewerkt. De software kent hoofdzakelijk verbeteringen op vier gebieden: internet, virtualisatie, beheer en veiligheid. De

Verschillende versies, n speciaal voor MKB
Windows Server 2008 komt beschikbaar in acht varianten (zie dit overzicht voor een vergelijking van alle kenmerken en eisen). Deze edities verschijnen volgens plan eind februari. Eind 2008 wordt een nieuwe Server-smaak verwacht: 'Windows Essential Business Server'. Steven VanRoekel, verantwoordelijk voor de Server Solutions Group bij Microsoft, liet tijdens de jaarlijkse TechEd-conferentie het nieuwe product zien aan WINMAG Pro en verklaarde dat deze serverversie speciaal is ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf. Deze groep heeft vaak minder resources in huis om een server adequaat te blijven onderhouden. Microsoft speelt juist op deze uitdaging in met Essential Business Server. Prominent onderdeel van deze serverversie vormt de Unified Administration Console. Via dit ene centrale venster worden de server en gebruikers beheerd. De functionaliteit van de Unified Administration Console kan worden uitgereid met plug-ins van andere leveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging.
installatieprocedure is daarbij vereenvoudigd ten opzichte van Windows Server 2003 en kent grote gelijkenis met die van Windows Vista.

Installatie
Uiteraard geef je nog een productsleutel op, ga je akkoord met de voorwaarden, kies je een doelpartitie en de gewenste Server-versie, maar meer informatie is niet nodig. De extra gegevens die je normaal gesproken invoert zoals update-instellingen en de tijd en tijdzone vul je naderhand in via het venster 'Initial Configuration Tasks'. Dit welkomstvenster bestaat uit drie afgebakende onderdelen, waarin je achtereenvolgens de aanvullende computerinformatie opgeeft, de server bijwerkt met de laatste bestanden, en de serverrollen en instellingen configureert.

Nieuwe Server Manager
Het onderhoud en beheer van Windows Server 2008 vindt primair plaats via de vernieuwde Server Manager. Via dit centrale venster configureer je de rollen en opties van de server. Het aantal rollen is afhankelijk van de gebruikte servervariant. Bij opties (in Windows Server features genaamd) kunnen je denken aan zaken als Desktop Experience, waarmee je Vista-functionaliteit aan de Server toevoegt. Ook PowerShell is beschikbaar als feature. In een relatief laat stadium in het ontwikkeltraject is PowerShell aan Windows Server 2008 toegevoegd. Met PowerShell kunnen systeembeheerders uiteenlopende opdrachten geven via een opdrachtregel. In veel gevallen gaat het hier om geautomatiseerde taken, die het beheer van - vaak meerdere - servers vereenvoudigen. Je kunt het vergelijken met een scriptingtaal.