Eerste desktopzoekmachine met tag cloud

Internetzoekmachine Hulbee introduceert een gratis zoekfunctie voor desktopbestanden. De software heeft een handige feature aan boord die we al kennen van web 2.0-websites: een tag cloud, een 'wolk' vol gerelateerde zoektermen.

Hulbee (www.hulbee.nl) is niet alleen een nieuwe internetzoekmachine (op basis van Yahoo-zoektechnologie), de onderneming lanceert ook een zoekprogramma voor de pc: Hulbee Desktop Search. Met deze zoeksoftware vinden gebruikers snel en eenvoudig bestanden op de eigen computer. Staat de gezochte informatie niet op de eigen harde schijf, dan klik je snel door naar de onlinezoekmachine.


Woordenwolk

Net als de onlinezoekmachine presenteert Hulbee Desktop Search de zoekresultaten in een 'tag cloud', een woordenwolk. In deze wolk vinden gebruikers bij iedere zoektocht gerelateerde zoektermen afgebeeld. Zijn de resultaten na de eerste zoekopdracht nog te breed, dan kan de gebruiker zijn of haar zoekopdracht steeds verder verfijnen door te klikken op het woord in de wolk dat aansluit bij wat men zoekt.

Hulbee Desktop Search is gratis te downloaden via: http://hulbee.nl/hulbee_desktop.php.

Gerelateerde woorden

Hulbee Desktop Search herkent ook gerelateerde woorden. Wanneer iemand zijn of haar computer doorzoekt naar bestanden met het woord 'auto', laat de zoekfunctie ook bestanden zien met afgeleide termen als 'straat' of 'wielen'.

Hulbee Indexer

Hulbee Desktop Search biedt eveneens een speciale functie voor het doorzoeken van bepaalde gedeelten van de harde schijf: Hulbee Indexer. Hiermee kunnen gebruikers specifieke mappen en schijven doorzoeken. Deze functie is voor elke zoekopdracht in of uit te schakelen. Voor Windows Vista-gebruikers biedt Hulbee de Hulbee Gadget. Dit is een zoekveld in de Vista Sidebar.