Eerste details Firefox 5 onthuld [update]

Firefox 4 is nog geen twee weken oud en nu al zijn de eerste details van de opvolger bekend gemaakt. De focus zal vooral liggen op de implementatie van social media en een verbeterde gebruikersinterface.

Nieuw is bijvoorbeeld een blauw icoontje in de adresbalk, waarmee je direct toegang hebt tot functies van de website die je bezoekt. De precieze werking is afhankelijk van wat de website aanbiedt. Op die manier wil Mozilla websites meer laten aanvoelen als webapplicaties.

Verder kun je in de nieuwste browser meerdere tabs tegelijk selecteren. Daarnaast komt er een file upload indicator, een pdf-viewer en vervangt Mozilla de home-knop. Deze knop wordt ingewisseld door een zogenaamde home app-tab, waarover verder nog geen details bekend zijn.

Met behulp van deze nieuwe punten hoopt Firefox de concurrentie bij te kunnen benen. Veel van de toevoegingen zitten namelijk al in concurrent Chrome of in beta-versies daarvan.

Firefox 5 bevindt zich momenteel nog in de eerste ontwikkelfase. Op de website van Mozilla zijn negen nieuwe functies bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat ze niet allemaal versie 5 zullen halen. Wellicht worden er een aantal doorgeschoven naar versie 6 of 7. Firefox 5 staat gepland voor 29 juni.

Update

Mozilla liet dit weekend weten dat Firefox 5 gepland staat voor 21 juni. Deel 6 moet 18 augustus beschikbaar komen.