Eerste stabiele versie LibreOffice verschenen

De eerste versie van het gratis, open source officepakket LibreOffice ziet het daglicht. De software is een afsplitsing van OpenOffice.org, dat sinds de overname door Oracle onder een eigen naam zijn eigen weg gaat.

De eerste versie van LibreOffice heet, verwarrend genoeg, 3.3. Dat komt omdat het alle functionaliteit van OpenOffice.org 3.3 aan boord heeft en daarvan een afsplitsing is. Oracle nam vorig jaar Sun over en daarmee kreeg het bedrijf ook OpenOffice.org in handen. Dat was tegen het zere been van een grote groep ontwikkelaars, waarna deze zich afsplitsten en onder LibreOffice met een eigen versie verder gingen.

LibreOffice 3.3 bevat naast alle functies uit OpenOffice.org 3.3 enkele interessante extra's. Zo kun je SVG-bestanden importeren, kun je op een gemakkelijke manier pagina's voorzien van nummering en is de Navigator Tool voor Writer verbeterd. LibreOffice 3.3 kanĀ  in tegenstelling tot OpenOffice.org ook overweg met documenten uit MS Works en Lotus Word Pro. Daarnaast kun je in het spreadsheetprogramma Calc handiger werken met cellen en bladen.

LibreOffice 3.3 is gratis te downloaden via de website. Een complete lijst met vernieuwingen vind je ook aldaar.