Eindelijk echt breedband door de ether?

Hoewel het vorig jaar gentroduceerde hsdpa een aardige stap vooruit is, blijft mobiel breedband behelpen. Niet alleen schort het op veel plekken aan dekking van deze nieuwe techniek, de snelheid ligt nog steeds onder dat van een fatsoenlijke kabel- of adsl-verbinding. Maar dat hoeft niet heel lang meer te duren.

De huidige mobiele breedbandsnelheden zijn niet om over naar huis te schrijven. Voor e-mail voldoen umts, hsdpa enEdge prima en een eenvoudige website laat zich hiermee ook nog wel vlot op het scherm tonen. Maar aan het versturen van grote bestanden of streaming video hoef je niet te denken als je 's ochtends met je datakaartje en je laptop in de trein naar je werkzit.

Super 3G
Maar er ishoop.Volgens de Japanse zakenkrantNikkeikunnen we over drie jaar eindelijk echt fatsoenlijk mobiel internetten.Het Japanse bedrijf mobieletelefoniebedrijf NTT DoCoMo komt dan namelijk met een nieuwe techniek voor mobiel breedband: Super 3G. De snelheid ervan is veelbelovend: die ligt met 100 megabit per seconde maar liefst 260 keer zo hoog als de hudige umts-technologie.

Investeringskosten
Super 3G moet het mogelijk maken video's van hoge kwaliteit op een mobiele telefoon te bekijken. Ook het verzenden van grote bestanden komt binnen handbereik.De investeringskosten blijven beperkt, aldus de zakenkrant. De huidige infrastructuur hoeft namelijk niet volledig op de schop: een aanpassing is voldoende.

De gevolgen van een wereldwijde invoering van Super 3G laten zich moeilijk voorspellen, maar zeker is dat mobiel breedband dan eindelijk volwassen en praktisch volledig bruikbaar wordt. Laat dat Japanse bedrijf eerst zijn belofte maar waarmaken. Voorlopig wordt ons geduld nog even opde proef gesteld.