Eindelijk helderheid over Google's mobiele plannen

Vorige week werd eindelijk duidelijk hoe Google, na het internet, ook de mobiel wil veroveren. Niet met een eigen Google-telefoon, maar met software voor mobieltjes. De bekendste telefoonbouwers reageren direct afwijzend. Zij zien niets in Google's plannen.

Even voor de duidelijkheid: Google gaat dus zelf geen telefoons maken. Bedoeling is dat telefoonbouwers de softwaremotor van Google gaan inbouwen in hun handsets. Deze software heeft overigens de wat raadselachtige naam Android (robot). De software verkreeg Google bij een bedrijfsovername, enkele jaren geleden.

Beurstelefoon
Op basis van deze open software kunnen producenten (en derde parijen) allerlei applicaties ontwikkelen om op hun telefoons mee te leveren. Je moet dus niet gek

Filmpje van Google's Android

Op YouTube (overigens ook van Google) staat een filmpje van de Google-software voor mobieltjes. Sergey Brin (een van de oprichters van Google) en techneut Steve Horowitz lichten de mogelijkheden toe. Tussen alle 'techie talk' door krijg je al heel wat van de interface en de applicaties (mogelijkheden) te zien.

opkijken als er een echte 'muziektelefoon' op de markt komt, die helemaal op deze toepassing is gericht, naast het bellen. Of een 'beurstelefoon', met alle koersen en stockbureaus al ingeprogrammeerd.

De Google-telefoons zullen volgens de betrokkenen een heel andere gebruikservaring geven door hun diversiteit en uiteraard handige koppeling met internetdiensten van onder meer Google.

Open Handset Alliance
De producenten van Google-telefoons hebben zich verenigd in de Open Handset Alliance (OHA). Onder meer het Chinese HTC, de grootste producent van smartphones, is lid van dit platform en zegt in de tweede helft van 2008 met eerste 'Google phones' op de markt te willen komen.

Nokia
Nokia, Sony Ericsson en Palm, de belangrijkste telefoonbouwers, zeggen ondertussen niets te voelen voor het Google-initiatief. Zij verwachten niet dat hun 'hardware' optimaal draait onder Google's Android-software. Bovendien ontwikkelen de telefoonbouwers zelf ook allerhande informatiediensten die rechtstreeks concurreren met de die van Google (zoals Google Maps dat ook op de mobiel te gebruiken is).

Google heeft ondertussen tien miljoen dollar uitgeloofd voor handige of originele programma's die voor Google Android worden ontwikkeld met behulp van de gratis verstrekte ontwikkelsoftware.