Eindelijk: spraakherkenning die werkt

Gebruikers van de eerste generatie spraakherkenningssoftware kwamen van een koude kermis thuis. Maar de nieuwste incarnatie van het pakket Dragon Naturally Speaking is een sprong vooruit: het pakket verstaat daadwerkelijk zijn gebruiker!

Het is wel even doorbijten bij de installatie: we zijn maar liefst 25 minuten bezig met het installeren van drie cd-rom's een aantal servicepakketten van het internet. Dan is Dragon Naturally Speaking (hierna: DNS) nog niet meteen klaar voor gebruik. Het programma moet eerst aan de stem van de gebruiker wennen. Hiervoor moet je een lange tekst voorlezen.

Denk hierbij vooral niet dat je een

OORDEEL

+ betrouwbaar bij dicteren
+ gebruikersvriendelijk
+ uitgebreide hulpfunctie
- werkt alleen in een stille omgeving
- minder betrouwbaar tijdens websurfen

"Dragon Naturally Speaking versie 9 doet wat het doen moet: dictaten in tekst omzetten. De stembesturing van de pc is een leuke extra."

tekst kunt dicteren wanneer de televisie op de achtergrond aanstaat: spraakherkenning werkt alleen in een stille omgeving.
Na kennis te hebben gemaakt met je stem, biedt het programma ook de mogelijkheid om alvast aan je schrijfstijl te wennen. Hiertoe worden als jij het wilt - alle e-mailberichten en documenten op je computer gescand. En dan is het pakket daadwerkelijk klaar voor gebruik.

Rekenkracht
Voor de efficintie van spraakherkenning is de rekenkracht van de pc allesbepalend. De hardware bepaalt hoe vlot en hoe nauwkeurig de herkenning van spraak zal gaan.

Wij testen DNS op een computer met een Pentium 4-processor van 2,4 GHz (wat de fabrikant aanbeveelt). Daarnaast beschikt onze testcomputer over 512 MB intern geheugen (de minimale eis voor DNS 9).

We starten Microsoft Word en spreken een stukje in. Het gaat heel vlot! Ook na het inspreken van een vrij lange zin verschijnt de uitgetikte versie vrijwel direct.

'Tot 99 procent nauwkeurig'
Het programma claimt 'tot 99% nauwkeurig' te zijn. En inderdaad: DNS maakt zeer weinig fouten. Hier en daar wordt een woord foutief gesplitst ('tekst opmaak' in plaats van 'tekstopmaak') of wordt het verkeerd herkend ('wel' in plaats van 'hoewel'). Maar de meeste ingesproken zinnen worden keurig uitgeschreven.

Bovendien laten de fouten zich gemakkelijk corrigeren: door het commando "selecteer" te zeggen, gevolgd door de woorden die je wilt wijzigen, en vervolgens de correcte tekst in te spreken, heb je de fout gecorrigeerd.
Wel moet worden gezegd dat DNS soms hardnekkig is in het maken van bepaalde fouten. Zo herkent DNS het commando "punt" (een punt zetten aan het einde van een zin) regelmatig als 'kunt'.

Desondanks werkt het programma beslist niet frustrerend en geeft het na een paar minuten dicteren sterk het gevoel bijzonder betrouwbaar te zijn.
DNS is meer dan een dicteerhulp. Je kunt er ook je computer mee besturen. Bijvoorbeeld mondeling een programma opstarten: zeg "Start Internet Explorer" en de browser start op.