Emiraten gaan Blackberry-functies blokkeren (update)

Mailen, messagen en browsen met de Blackberry zal vanaf 11 oktober niet meer mogelijk zijn in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de overheid vormen de communicatiediensten van het apparaat een gevaar voor de staatsveiligheid.

De gegevens van Blackberry-gebruikers worden opgeslagen op buitenlandse servers, wat volgens de lokale wetgeving verboden zou zijn. De blokkering geldt daarom alleen voor de Blackberry en niet voor andere smartphones, aldus persbureau AP.

De Verenigde Arabische Emiraten is het eerste land dat Blackberry-functies blokkeert. In de Golfstaat zijn ongeveer een half miljoen exemplaren van het apparaat in omloop.

Update (4/8): In Saoedi-Arabiƫ wordt het gebruik van de Blackberry vanaf 5 augustus eveneens aan banden gelegd, zo maakte het nationale persbureau van de Golfstaat bekend. Het is niet precies bekend welke functies worden geblokkeerd.

De communicatiecommissie van Saoedi-Arabiƫ oordeelde dat producent Research In Motion zich niet hield aan de wetten en voorschriften die het mobiele verkeer in het land regelen.