Encryptie - WM Pro 2/2007 cd-rom-bijlage

Op de cd-rom-bijlage van WINMAG Pro 2/2007 vind je een handige verzameling encryptie-tools voor het veilig versleutelen van je documenten. Maar welk programma kun je waarvoor gebruiken?

Wachtwoord bepalen

Hoekrachtig de encrpytietechnieken van deze software ook mag zijn: de sterkte van de beveiliging staat of valt met het kiezen van een goed wachtwoord.Een aantal tips om een hack te voorkomen:

- Kies nooit een wachtwoord dat in het woordenboek voorkomt.

- Kies geen eigennamen

- Zorg dat je wachtwoord niet te kort is, tien karakters is toch wel het minimum.

- Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden als 'admin','administrator', 'wachtwoord', 'password' of iets dergelijks.

- Vermijd data.

- Je wachtwoord is moeilijker te kraken als er 'vreemde' karakters in voorkomen.

- Schrijf je wachtwoord nooit op.

Versleuteling van wachtwoorden

* RoboForm
RoboFormis als eenbeveiligde 'sleutelhanger' voor je wachtwoorden. Wordt tijdens het surfen naar een je wachtwoord gevraagd, dan kan RoboForm desgewenst deze automatisch voor je invullen.De toolkan overweg met alle gangbare browsers.

Versleuteling van instant messaging

* IMsecure
Met IMsecure zorg je ervoor dat niemand kan meelezen met je instant-messaging-gesprekken. IMsecure kan overweg met vrijwel alle gangbare IM-protocollen, waaronder het populaire Windows Live Messenger.
IMsecure draait op de achtergrond en doet zijn werk na installatievolledig automatisch. Een absoluteaanrader voor bedrijven die communiceren via instant-messenging!

Versleuteling van notities

Locknote
Voor wie genoeg heeft aan de versleuteling van losse notities, is Locknote een prima oplossing. Met Locknote kun je bijvoorbeeld serienummers, wachtwoorden, pincodes, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie veilig opbergen. Let wel op: het programma is tevens het document. Dat is handig; op die manier heb je zowelhet programmaals hetdocument altijd bij de hand.


Versleuteling van schijfpartities/USB-sticks

* TrueCrypt
Met TrueCrypt is het mogelijk een complete partitie of USB-stickop je harde schijf te versleutelen. Gegevens in die partitie zijn zonder wachtwoord onmogelijk uit te lezen. Ook is het mogelijk van mappen virtuele versleutelde schijvenaan te maken. Alle data zit danfysiek in n versleuteld bestand, diehet systeem behandelt als een normale schijf.
Ook is het mogelijk een 'verborgen partitie' in een versleutelde partitie te maken. Deze maak je toegankelijk met een apart wachtwoord. Moet je onder dwang toch het wachtwoord van je partitie afgeven, dan zijn je echt bedrijfskritische gegevens altijd veilig in deze verborgen partitie, zonder dat er bewijs te leveren is dat deze partitie daadwerkelijk bestaat.

* Cryptainer

Cryptainer richt zich helemaal op de creatie van een virtuele kluis (fysiek een bestand) op je harde schijf. Deze is alleen met een wachtwoord te openen. Is de 'kluis' eenmalig geopend, dan gedraagd deze zich als een normale drive en kun je er bijvoorbeel gemakkelijk bestanden naartoe slepen. Deze worden dan automatisch gecodeerd.