Erop of eronder voor HTC

Hoewel de HTC One, het nieuwste topmodel smartphone van HTC gewild is, weet HTC maar moeilijk op te krabbelen na een zwaar jaar vol verliezen. De eerste kwartaalcijfers spreken daarbij boekdelen, met een daling van 98 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het eerste kwartaal vorig jaar maakte het bedrijf nog 42,8 miljard dollar winst, dat is nu geslonken naar 85 miljoen dollar. Een behoorlijke duik, wat mogelijk zal leiden tot het vertrek van ceo Peter Chou, aldus Bloomberg. Nokia en BlackBerry (toen nog Research in Motion geheten), kenden ook een wisseling van de wacht na maanden van aanhoudende verliezen. Bij beide bedrijven werden de ceo's vervangen (Nokia), of stapten deze op (Research in Motion).

Keerpunt

Peter Chou zelf ziet ook in dat er een hoop op het spel staat, maar is tegelijkertijd zeker van zijn zaak. 'De HTC One is een keerpunt voor ons. We zijn nu voor het eerst echt een globaal merk', aldus de topman. Hier voegt hij zelfverzekerd aan toe: 'Mensen zeggen dat als een bedrijf faalt, ze wegzakken en niet meer terugkomen. De reden hiervoor is dat deze bedrijven langzaam reageren. Bij HTC willen we snel reageren, voordat de problemen ons boven het hoofd groeien.

Voorbarig

Mooie woorden van de topman, maar op het moment van schrijven is de HTC One nog steeds lastig te verkrijgen in de Benelux. Dat in combinatie met de enorme winstdaling afgelopen kwartaal maakt de positiviteit van Chou wel wat voorbarig. Er gloort wel hoop, want in Amerika verkoopt de HTC One goed.

Erop of eronder voor HTC
De HTC One is de smartphone die het tijd moet keren voor het Taiwanese bedrijf.