EU: cybercrime wordt harder bestraft

De 28 lidstaten in de Europese Unie zijn tot een gemeenschappelijke conclusie gekomen om cybercrime harder te straffen binnen de EU. Hoewel dit als een doorbraak gezien kan worden, kan invoering hiervan nog maximaal twee jaar duren.

Ondernemers en IT-professionals hebben last van cybercrime. Intens zelfs, en dat is niet zo gek. Hier valt immers veel van waarde te halen. Geld, maar ook gegevens. Zeker voor hen is het mooi om te zien dat de EU-lidstaten de handen ineen slaan om in ieder geval te proberen cybercrime een halt toe te roepen. Dit kun je zien als doorbraak, aangezien het tot nu toe ontbreekt aan concrete wetgeving op het gebied van cybercrime en cybersecurity.

Met name gevoelige aanvallen op bijvoorbeeld stroomvoorzieningen of overheidsgebouwen en het stelen van private en gevoelige informatie gaat harder bestraft worden. Niet alleen de daders zullen harder gestraft worden, ook bedrijven die voordeel hebben bij zogenaamde hi-jacks en botnets en deze aanwenden voor eigen gewin zullen het zwaarder te verduren krijgen. Daders kunnen bij invoering van de nieuwe regels minstens vijf jaar celstraf krijgen.

Wel duurt het mogelijk nog even tot zwaardere straffen het tot wet schoppen. EU-landen hebben namelijk twee jaar om deze straffen om te zetten in een wet.

EU: Cybercrime wordt harder bestraft
De lidstaten van de EU slaan de handen ineen en gaan achter cybercriminelen aan