Eu kritisch over Windows Vista

Het slepende gevecht tussen Microsoft en de Europese Commissie verplaatst zich van oude naar toekomstige Windows-versies, zoals Windows Vista, de opvolger van Windows XP. Vista krijgt nu al kritiek van Eurocommissaris Neelie Kroes.

Windows Vista moet in januari 2007 Windows XP opvolgen als het desktop-besturingsysteem voor tientallen miljoenen pc's in Europa. Maar bij de lancering van de nieuwe versie van Windows mag Microsoft rekenen op een flinke tegenwind van de anti-kartelambtenaren in Brussel, onder leiding van Kroes.

In 2004 werd Microsoft al schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Met als uiteindelijke uitkomst een 'Europese' versie van Windows zonder Microsoft Media-speler, die in de praktijk vrijwel nergens te krijgen is. Analisten, zo meldt De Telegraaf, voorzien nu soortgelijke anti-monopoliemaatregelen in relatie tot Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft reeds kritiek geuit op het toekomstige programma, dat concurrenten als Adobe buitenspel zet. Onder meer door de ingebouwde mogelijkheid om documenten op te slaan in populaire bestandsformaten als pdf.