EU wil nieuwe privacyregels voor internet

De Europese Unie wil dat er nieuwe wetgeving komt die de privacy van internetgebruikers beter moet regelen. Zo moeten burgers zeggenschap krijgen over de persoonlijke gegevens die door bijvoorbeeld Facebook en Google worden opgeslagen.

De Europese Commissie wil dat het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens tot een minimum wordt beperkt. Ook moeten inwoners van de EU uitdrukkelijk toestemming geven voor het opslaan van gegevens en hebben ze het recht om vergeten te worden.

Volgens de Commissie is de huidige vijftien jaar oude wetgeving aan herziening toe, vanwege de komst van nieuwe technologiƫen en de toenemende mondialisering. Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie zegt dat de zeggenschap over de eigen gegevens een grondrecht is.

De nieuwe regels moeten niet alleen gelden op het gebied van internet, maar ook het verzamelen van gegevens door nationale overheden bij politie en justitie reguleren. Volgend jaar wil de Commissie een begin maken met de nieuwe wetgeving.

Enkele dagen geleden kwam Groot-Brittanniƫ tot de conclusie dat Google de wet overtrad met Street View. Hierbij verzamelden de auto's van de zoekgigant niet alleen foto's, maar registreerden ze ook het internetverkeer van openstaande wifi-verbindingen. Vanwege deze inbreuk op de privacy ligt Street View ook in andere Europese landen onder vuur.