Europarlement eist openheid over ACTA

Het Europees Parlement eist dat de Europese Commissie alle documenten inzake de onderhandelingen over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement openbaar maakt.

De Europese Commissie voert namens de Europese Unie de onderhandelingen met onder meer de Verenigde Staten en Japan over de totstandkoming van ACTA. Dit verdrag moet de internationale handel in namaakgoederen bestrijden en internetpiraterij tegengaan.

Het Europarlement eist openheid omdat de onderhandelingen over het verdrag grotendeels achter gesloten deuren plaatsvinden. Verder stelt het parlement dat ACTA niet de fundamentele rechten van EU-burgers op privacy en vrijheid van meningsuiting mogen aantasten.

Conceptversie

Eerder deze week lekte een nieuwe conceptversie van ACTA uit, waaruit bleek dat providers niet meer aansprakelijk worden gesteld voor auteursrechtinbreuk door hun afnemers. Ook dit staat op het eisenlijstje van Het Europees Parlement.

Het is niet de eerste keer dat het parlement aan de bel trekt over ACTA. Begin dit jaar stapte het orgaan naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om te voorkomen dat het verdrag landen verplicht zou stellen om internetters die inbreuk maken op het auteursrecht af te sluiten.