Europese bedrijven gaan richting Cloud Computing

Volgens recent onderzoek van Brocade staan Europese bedrijven steeds meer open voor virtualisatie en cloud computing. Zestig procent van de bedrijven al in de aankomende twee jaar de eerste stappen gaat nemen in de planning en migratie naar cloud computing.

De belangrijkste beweegredenen voor bedrijven om over te stappen naar de cloud zijn kostenbesparingen (30 procent), verbetering van de bedrijfsefficiƫntie (21 procent) en verbeterde business agility (16 procent).

Resultaten

De resultaten van het onderzoek van Brocade komen overeen met het recente onderzoek van onderzoeksbureau IDC. Zij toonden onder andere aan dat Cloud IT services wereldwijd momenteel 10,7 miljard pond waard zijn. De verwachting is dat dit bedrag in 2013 zal groeien naar 23 miljard pond.

Private

De meeste bedrijven kiezen voor een private cloud infrastructuur. Deze keuze is het gevolg van de bezorgdheid rondom de veiligheid van de cloud. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat veiligheid het grootste obstakel vormt in de adoptie van cloud computing, gevolgd door de complexiteit van de virtualisatie van datacenters, netwerkinfrastructuren en bandbreedte.

MKB

In het onderzoek zijn ook bedrijven uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB) meegenomen. Hoewel bedrijven de cloud en de voordelen hiervan steeds meer omarmen, komt de adoptie van cloud computing binnen het MKB trager op gang. Slechts 42 procent geeft aan in de aankomende twee jaar over te stappen naar de Cloud. Niet verrassend is overigens dat 63 procent van deze groep hierbij kiest voor een hosted oplossing.