Europese bewaarplicht niet zonder slag of stoot

Tegen de aankomende Europese bewaarplicht is door meer dan honderd organisaties protest aangetekend bij de Europese commissie, waaronder ook veel Nederlandse organisaties. Zij deden dit door middel van een brief aan de betrokkenen.

Eurocommissarissen Cecilia Malmström van Binnenlandse Zaken, Viaviane Reding van Justitie en Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda van Europa ontvingen de brief, waarin geprotesteerd wordt tegen de dataretentierichtlijn van de Europese Unie. Deze stelt Europese telecombedrijven namelijk verplicht alle communicatiedata van hun klanten op te slaan, bedoeld voor crimineel onderzoek. 

Onacceptabel

De richtlijn ligt sinds het begin zwaar onder vuur en in Duitsland is een dergelijke bewaarplicht al ongrondwettig verklaard. In Nederland is het debat bezig over een bewaarplicht van tussen de zes en negen maanden. De briefschrijvers vinden een dergelijke ingrijpende controle van de hele Europese bevolking dan ook onacceptabel. "Met een werkend dataretentieregime, wordt gevoelige informatie over sociale contacten, verplaatsingen en privé-aangelegenheden van 500 miljoen Europeanen verzameld zonder dat er enige vorm van verdenking bestaat."

Geen bewijs

Volgens de tegenhangers is er tevens geen bewijs dat het bewaren van gegevens een betere bescherming biedt tegen criminaliteit. "We kunnen wel zien dat het miljarden euro's gaat kosten, de privacy van onschuldige mensen in gevaar brengt, geheime communicatie verstoort en de weg plaveit voor een immer toenemende massale opeenstapeling van informatie over de hele bevolking."