Facebook bouwt datacenter in Iers dorpje

Facebook gaat een geavanceerd datacenter bouwen in het Ierse dorpje Clonee. Het datacenter moet eind 2017 of begin 2018 klaar zijn.

Datacenter Facebook is duurzaam

​Het complex in Clonee, waar nog geen 10.000 mensen wonen, is het zesde datacenter van Facebook en het tweede in Europa. Het complex gaat uitsluitend gebruikmaken van duurzame (wind)energie, schrijft vicepresident infrastructuur Tom Furlong van Facebook in een blogpost. ​Vanaf eind 2017 of begin 2018 zal het in bedrijf worden genomen. 

Het is niet duidelijk hoeveel het datacenter kost om te bouwen. Voor een andere nieuwe locatie in Fort Worth (Texas) investeert Facebook ongeveer 1 miljard dollar (920 miljoen euro). Net als andere datacenters zal het complex in Clonee servers, storagefaciliteiten en netwerkapparatuur huisvesten die door Facebook zelf zijn ontworpen. 

​Facebook kiest voor Europa

Dat het datacenter in Clonee wordt gebouwd, is volgens VentureBeat opvallend. Al sinds 2013 doet het gerucht de ronde dat Facebook een datacenter uit de grond wil stampen in Azië, bijvoorbeeld in Taiwan. Nu blijkt echter dat het technologieconcern heeft gekozen voor Europa en Ierland, waar al sinds 2009 het internationale hoofdkantoor staat.

Ook in het Zweedse Luleå bevindt zich een Facebook-datacenter. Vanuit financieel oogpunt is de keuze voor Europa overigens minder verrassend. Facebook draaide in Europa een omzet van bijna 2,9 miljard euro en in de Aziatisch-Pacifische regio haalde het bedrijf in dat jaar ruim 1,6 miljard euro binnen, zo valt te lezen in het jaarverslag.

Facebook bouwt datacenter in Iers dorpje
Het complex in Clonee moet eind 2017 of begin 2018 klaar zijn.