Facebook-ceo brengt Android-app voor gratis internet uit in Colombia

Mark Zuckerberg heeft een Android-applicatie voor gratis internet beschikbaar gemaakt voor inwoners van Colombia, meldt het persbureau Reuters. De app is onderdeel van Internet.org, een initatief waarmee Facebook samen met andere technologiebedrijven internet aan de wereldbevolking wil geven.

De applicatie geeft de gebruikers gratis toegang tot een handvol online services, zoals Wikipedia, weer-, vacature- en gezondheidswebsites, Facebook en zijn berichtendienst. Colombia is het eerste land in Latijns-Amerika dat de service van Internet.org ontvangt. De service is in samenwerking met de telecomprovider Tigo uitgebracht. Het doel is om de applicatie door de gehele regio beschikbaar te maken.

Basis hulpmiddelen

Volgens de ceo van Facebook geven de tools de Colombianen een basis waarmee ze 'hun eigen welvaart kunnen opbouwen.' 'Door de mensen gratis deze basis hulpmiddelen te geven, creeƫr je een gelijkmatig speelveld', aldus Zuckerberg tijdens een presentatie in Bogota met President Juan Manuel Santos. Hiermee refereert Zuckerberg aan ondernemers die het gratis internet kunnen gebruiken om hun onderneming te starten of te laten groeien.

Internet.org

Internet.org biedt de toegang tot meer dan een dozijn services via het Android os. De toegang tot de applicatie is gratis, maar als je op links klikt die naar informatie op andere websites leiden, betaal je wel voor je data. De service is in juli gelanceerd in Zambia, het eerste land dat de service kreeg. Facebook heeft al samengewerkt met meer dan 150 draadloze providers in de afgelopen vier jaar, waarmee hij gratis of goedkopere toegang geeft tot Facebook. Nu de service ook in Colombia is gelanceerd, is het de eerste keer dat het bedrijf andere services heeft toegevoegd, naast zijn eigen website.

Doel van Internet.org

In Colombia leeft 85 procent van de inwoners in gebieden waar mobiele netwerken beschikbaar zijn, maar volgens de Colombiaanse telecomprovider Tigo heeft slechts dertig procent van de bevolking toegang tot het internet. Facebook hoopt dat Internet.org meer dan vier miljard mensen zonder internet wereldwijd kan helpen. Veel van deze mensen wonen in Afrika en India.