Facebook kondigt eigen persoonlijke assistent aan

Na Apple's Siri, Microsoft's Cortana en Google Now, komt ook Facebook met een eigen digitale assistent. M, zoals de assistent heet, bevindt zich in Messenger en wordt vanaf vandaag getest door Facebook.

Persoonlijke assistenten op je smartphone, tablet en computer beginnen de norm te worden. Steeds meer grote ontwikkelaars komen met een eigen variant die steeds weer iets anders is dan de rest. Maar Facebook's M onderscheid zich echt van de concurrentie.

Chatten

Waar de meeste assistenten te besturen zijn met je stem, moet je met M chatten via Messenger. Voordeel hiervan is dat je niet meer zit te prutsen met spraakherkenning die niet altijd even goed werkt. Het gebeurt immers nog wel eens dat je een opdracht geeft en je smartphone er iets heel anders van maakt. Maar groot nadeel is dat je moet typen, wat langer duurt en je hebt kans op spelfouten. Hoe het chatten echter echt bevalt, dat blijft afwachten tot M op de markt wordt gebracht.

Acties uitvoeren

Een ander punt waarin M zich onderscheidt van de rest, is het feit dat deze assistent daadwerkelijk acties voor je kan uitvoeren. Waar de meeste programma's je slechts opties geven voor bijvoorbeeld een restaurant of een vliegreis, kan M hier meteen werk van maken. Met Facebook's assistent kun je producten kopen, cadeautjes bij vrienden of familie laten afleveren, reserveringen maken in restaurants en nog veel meer. M doet dit allemaal voor je wanneer je dit wilt, waardoor je er zelf geen werk aan hebt.

Facebook M

Puntje van kritiek

Facebook ligt regelmatig onder vuur vanwege haar privacy-beleid en dat zal hier niet anders zijn. Hoewel M een mooie voorbode is van nieuwe technologie, kan alle informatie die jij aan M geeft gebruikt worden voor derde partijen. Facebook verkoopt regelmatig je persoonlijke informatie aan onder meer adverteerders, om op die manier zelf inkomsten te genereren. Wie zegt dat ze dat met M niet gaan doen? Opeens weten adverteerders bijvoorbeeld dat je volgende week op vakantie gaat, je vanavond uit eten gaat met vrienden of wie je zakenrelaties zijn. Natuurlijk geldt hetzelfde voor Microsoft's Cortana, Apple's Siri en Google Now, dus erg nieuw is dit niet. Bovendien accepteren velen al langer dat Facebook deze informatie opslaat en verkoopt, en ook hier geldt hetzelfde voor andere grote bedrijven. Maar met de vooruitgang die ontwikkelaars boeken op het gebied van digitale assistenten, wordt het opnieuw tijd om ons af te vragen hoeveel we kwijt willen over onszelf.

Ontwikkeling van M

Voorlopig is Facebook nog druk met het testen van M. Wanneer de persoonlijke assistent gelanceerd wordt, is nog niet bekend. 

Facebook M