Facebook lanceert nieuwe app voor iOS

Facebook heeft een compleet nieuwe app voor iOS uitgebracht. Doordat de software nu specifiek voor het besturingssysteem van Apple is geschreven zou de nieuwe versie dubbel zo snel moeten zijn als de vorige.

Bij de oude versie van de app maakte de ontwikkelaars gebruik van html 5 voor het weergeven van de pagina’s. Hierdoor had de app veel weg van de mobiele website van het social media-kanaal wat in iOS zorgde voor vertraging en haperingen tijdens het scrollen.

Volgens Facebook lag de focus bij de ontwikkeling bij de verbetering van drie punten, de opstarttijd van de app, het scrollen door het nieuwsoverzicht en het selecteren van foto’s hieruit. Op al deze punten zou de nieuwe versie twee keer zo snel moeten zijn.

Dit kon gerealiseerd worden doordat de nieuwe app speciaal ontwikkeld is voor iOS 5.0 en volgens Apple’s eigen richtlijnen is geschreven. Aan het uiterlijk veranderde de programmeurs echter niets, alleen de code erachter is compleet nieuw.

De nieuwe app kent echter ook nadelen. Het doorvoeren van updates kost meer tijd dan bij de oude html 5-versie. Doordat de app veel leek op een mobiele website kon Facebook eenvoudig veranderingen doorvoeren voor alle platformen. Toch wil het social media-kanaal in de toekomst ook een dergelijke app voor bijvoorbeeld Android uit gaan brengen.

Eerste indruk 

Onze eerste indruk van de app is erg positief. Over de dubbele snelheid lijkt niets te zijn gelogen. De app start veel sneller op, het scrollen verloopt eindelijk vloeiend en met een snelheid die je gewend bent van je iPhone. Ook het laden van een foto gaat veel sneller dan bij de oude versie.

Facebook iOS app