Facebook onthult communicatiedienst Messages

Alle 500 miljoen gebruikers van Facebook kunnen binnenkort communiceren via Messages, een nieuwe dienst die door oprichter Mark Zuckerberg werd onthuld. Iedereen met een account krijgt hiervoor een @facebook.com mailadres.

Maar volgens Zuckerberg betekent dit niet dat Messages een traditionele maildienst is. De nieuwe dienst moet juist meerdere communicatiesystemen, zoals mail, chat en sms, samenvoegen in dezelfde berichtenstroom. Het gaat om het bericht zelf; niet om de manier waarop, of apparaat waarmee deze wordt verstuurd, aldus Facebook.

Met Messages zou je niet meer hoeven te onthouden wie op welke manier communiceert, omdat de gehele berichtenstroom via een uniform systeem wordt doorgegeven. Het mailsysteem ontbeert een cc- en bcc-functie en heeft ook geen onderwerpregel. Berichten worden gesorteerd aan de hand van degene die het verstuurd heeft.

Inbox

De berichten in Messages worden daarnaast automatisch ingedeeld in verschillende mappen. Alle berichten van Facebook-vrienden belanden in de algemene inbox, andere berichten in een aparte map. Hiermee moet het volgens de netwerksite gemakkelijker worden om spam te weren en berichten van vrienden te onderscheiden van overige e-mails of smsjes. 

Verstuurde berichten worden volgens Facebook voor altijd bewaard om te kunnen worden teruggelezen. Hiermee hebben gebruikers de beschikking over hun eigen digitale geschiedenis. Zeer belangrijk in een tijd waarin veel communicatie niet meer wordt vastgelegd op papier en hierdoor verloren dreigt te gaan, aldus de netwerksite.

Facebook gaat Messages de komende maanden uitrollen. Gebruikers van de netwerksite krijgen automatisch een bericht wanneer de nieuwe dienst beschikbaar is.