Facelift voor spreadsheetapplicatie Google

Afgelopen weekend heeft Google zijn online spreadsheet-applicatie een kleine facelift gegeven. Vooral de menubalk is aangepakt. Die oogt nu een stuk logischer en biedt tegelijkertijd ruimte voor toekomstige uitbreidingen. Ook zijn er leuke 'shortcuts' voor de liefhebber.

Het kenmerk van online software als Google Documenten is dat je iedere ochtend een aangepaste applicatie kunt verwachten. Google pakte in maart 2008 al zijn online tekstverwerker aan. Ook daarin werd de menubalk logischer gemaakt. Hij was door allerlei extra toevoegingen te druk geworden.

Gelukkig doet Google het nog redelijk rustig aan met zijn updates, ook die voor Google Spreadsheets. In het kleurenmenu geeft Google nu aan welke kleur precies al is toegekend voor een tekst of cel. Voorheen moest je daarnaar gissen. Het zijn dit soort kleine maar fijne verbeteringen die grootgebruikers (zoals WINMAG Pro) opvallen.

Prestaties
Volgens Google zouden sinds de oktoberupdate behalve uiterlijk ook de prestaties verbeterd zijn; de webapplicatie zou daardoor meer moeten aanvoelen als 'echte software'. Het werkt inderdaad soepel maar dit altijd uiterst subjectief. Iedere document is anders en de prestaties zijn afhankelijk van de kracht van de pc-hardware. Ondanks de extra mogelijkheden zijn de prestaties in ieder geval niet achteruit gegaan.

Feite blijft dat Microsoft Excel nog altijd sneller is zeker met grote rekenbladen. Maar een pure krachtmeting met lokale software is niet eerlijk. De Google Spreadsheets draaien online, dus zijn in een handomdraai met een andere gebruiker gedeeld. Op dit moment deelt de redactie enkele tientallen speadheets met freelancers en interne medewerkers. Als ik alle tijd moest optellen die ik kwijt zou zijn aan het rondmailen van Excel-sheets (met alle problemen van dien), dan zou ik Microsoft zeker niet 'de snelste' willen noemen.


De diverse opties zijn nu bereikbaar via een uitgebreider en toch helder pulldown-menu.

Volledige schermmodus (Ctrl Shift F)
Wie op F11 drukt in de webbrowser, laat het browsermenu verdwijnen en geeft alle ruimte aan de website of webapplicatie. Veel Google-werkers gebruiken deze optie al jaren bij een groot rekenblad dat de pagina afloopt. Nieuw is de sneltoets Ctrl+Shift+F. Daarmee blader je door verschillende varianten van een 'volledige schermmodus', die de menubalk stapsgewijs inkort ('samenvat'), zodat er meer ruimte is voor je tabel of rekenblad.

Er zullen nog niet veel zakelijke gebruikers zijn die hun agenda in Google Calendar voeren. Maar mocht dit het geval zijn, dan kun je nu direct vanuit je online spreadheet een vergadering plannen over bijvoorbeeld de gegevens in je document. De link naar het spreadsheetdocument staat al in de afspraak.

Gevaar
Juist in dit soort handige combinaties en koppelingen schuilt een gevaar voor Microsoft. De gebruiker van Microsoft-pakketten als Word, Excel en Outlook moet een dure server huren of kopen met enterprise software als Exchange, Live Communicaions Server en SharePoint, wil hij net zo makkelijk als bij Google documenten en andere informatie kunnen delen binnen een team. Nu zijn de webapplicaties van Google nog weinig gefocust op de wensen van grote ondernemingen, maar als hun sexy web 2.0-applicaties meer zakelijke mogelijkheden krijgen (denk aan gestructureerd gebruikersbeheer nog altijd een zwak uitgewerkt onderdeel), wordt het een erg lastig verhaal voor Microsoft.