Fairphone: een eerlijke telefoon

In 2013 werd er een geheel nieuw soort smartphone ontwikkelt: de Fairphone. Het Nederlandse bedrijf is in de tussentijd flink gegroeid en heeft 31 medewerkers van 14 nationaliteiten die tien talen spreken. Inmiddels zijn er bijna zestigduizend Fairphones verkocht. Het speciale aan de Fairphone? Het is een 'eerlijke' en 'ethische' telefoon.

Fairphone begon in 2010 als het project van Waag Society, een instituut voor kunst, wetenschap en technologie, Actionaid, een organisatie die strijdt tegen armoede in ontwikkelingslanden, en Schrijf-Schrijf, een organisatie voor creatieve concepten en tekstproducten. In 2013 werd het een onafhankelijk bedrijf dat de Fairphone ging ontwikkelen. De smartphone is gemaakt van mineralen uit Congo, waar de lokale economie het voordeel van ziet. Verder is de Fairphone zo ontworpen dat hij gemakkelijk te repareren is waar nodig en lang mee gaat. Alle Fairphones worden, als ze afgedankt zijn of kapot, gerecycled. Ook wordt het doorgeven van de telefoon aan anderen aangemoedigd. Inmiddels is de tweede lading van de telefoons gemaakt en er zijn al 58.476 Fairphones verkocht.

Fairphone

Specificaties

De Fairphone is dan misschien 'eerlijk' en 'ethisch', maar de specificaties zijn ook zeker niet slecht te noemen. Aan de voorkant vind je een 1,3 MP camera en een scherm gemaakt van Dragontail Glass, wat krasbestendig is. De camera aan de achterkant is een stuk beter; deze is met zijn 8 MP dan ook bedoeld voor videobellen. Het scherm heeft een resolutie van 960 x 540 en is 4.3 inches groot. De telefoon heeft ondersteuning voor wifi, gps en bluetooth. Ook ondersteund de telefoon dualsim en het geheugen, wat normaal 16 GB is, is uit te breiden tot 64 GB met een MicroSD. De Fairphone draait op een Quadcore CPU en maakt gebruik van Android 4.2 Jelly Bean met een speciale Fairphone interface.

De Fairphone is voor 310 euro te koop via de website van de smartphone-ontwikkelaar.

Fairphone