Fantaseren over digitale chemtrails

De groep technobeten groeit rap; het betreft personen die niet meer in staat zijn om de hightech ontwikkelingen in de breedste zin van het begrip een plek in hun belevingswereld te geven.

Wat er in laboratoria wereldwijd wordt uitgebroed is vaak zo specialistisch dat in kranten en tijdschriften vaak alleen een handjevol spectaculaire effecten getoond worden. Je moet toch wát laten zien, veelal betreft het immers belastinggeld van een of andere natie.

Maar doordat slechts een klein deel –veelal het spectaculaire effect- getoond wordt en de hele wetenschappelijke aanleiding op atomair niveau –of kleiner- plaatsvindt, is het voor veel mensen niet meer te volgen.

Een deel van deze groep slaat aan het fantaseren. Zien in de meest dagelijkse dingen samenzweringen van regeringen, zoals condensstrepen van vliegtuigen.


De aanhangers van de chemtrail-conspiracy begrijpen een aantal basisfenomenen uit de natuur- én weerkunde niet. Want ja, soms kan een condensstreep heel lang blijven hangen in een specifieke luchtlaag met bepaald dauwpunt, weinig luchtstroming enzovoorts. Maar als je dat niet weet, én je bent gevoelig voor samenzweringstheorieën, dan gaat eigenwijsheid al snel de boventoon voeren. En verliezen mensen zich volkomen in fantasiewerelden.

Eenzelfde fenomeen zie je ook optreden bij computers. De apparaten krimpen steeds verder en alle functionaliteit wordt zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk chips gepropt. Software wordt steeds gebruiksvriendelijker en de eindgebruiker heeft eigenlijk geen biet meer van doen met de achterliggende hardware.

De groep mensen die welhaast is opgegroeid met een soldeerbout (jaren vijftig, zestig) wordt langzaam aan kleiner. Vroeger knutselde je –deels uit geldgebrek en deels uit echte interesse- zelf een radiootje of experimentele homecomputer in elkaar. Je wist precies wat het apparaat deed, elke verbinding was bekend.

Tegenwoordig is dat allang niet meer het geval en de afstand tussen techniek en gebruiker wordt steeds groter. Als er iets mis gaat komen de meeste computergebruikers er allang niet meer uit.

Scheiding

Het vervelende is dat als de massa steeds minder geïnteresseerd raakt in de achterliggende techniek er een steeds grotere scheiding zal optreden tussen ‘wetende’ en ‘niet-wetenden’. Waarmee het fantaseren over ‘digitale chemtrails’ wellicht ook zal ontstaan.
Jammer, want techniek is zo interessant als je je er een beetje in verdiept. Als de ‘verdomming’ van de maatschappij zich doorzet, ontstaat in de toekomst een relatief kleine groep hoog opgeleiden met veel technische kennis en macht. En een massa onwetenden die meer en meer achterdochtig worden. Waar dat toe leidt heeft de geschiedenis ons allang geleerd.