Feedback-democratie met Digg

Bedrijven vinden het erg belangrijk te weten wat klanten vinden van hun producten. Dit kan met enquteformulieren, maar dat brengt een hoop gedoe met zich mee. Een andere optie is een website waar klanten zelf ideen kunnen aandragen.

Digg is een website waar gebruikers zelf nieuws kunnen aanleveren en moderators het goedgekeurde nieuws op de homepage zetten. Dit systeem wordt ook gebruikt als een feedback-systeem voor producten en/of diensten. Op dit systeem kunnen gebruikers stemmen op items die door anderen op de site zijn geplaatst, zodat ze op de frontpage komen.

Dell ondervond dat het niet verstandig is om je gebruikers te negeren. Het bedrijf lanceerde begin dit jaar IdeaStorm, dat precies hetzelfde werkt als Digg. Het idee om ook Dell computers te leveren met Linux als besturingssysteem stond maanden bovenaan de ranglijst. Toen een reactie van Dell hierop uitbleef, kreeg het bedrijf negatieve aandacht van media. IdeaStorm zou een namaakdemocratie zijn, en Dell zou bang zijn voor Microsoft. Uiteindelijk heeft Dell de suggestie wl overgenomen. Bij de lancering van een nieuwe productlijn (de Vostro-productlijn) heeft het bedrijf allerlei suggesties meegenomen uit IdeaStorm. Inclusief de wens om computers met Linux te leveren.

Salesforce startte ongeveer een jaar geleden met Idea Exchange, een website waar gebruikers ideen voor productverbeteringen kunnen plaatsen. Salesforce is leverancier van webbased crm-software. De ideen die gebruikers indienen op Idea Exchange moeten betrekking hebben op de diensten en producten van Salesforce.

Salesforce beloofde haar gebruikers bij de lancering van Idea Exchange dat het de meest populaire ideen ook daadwerkelijk zou implementeren. Maakt het bedrijf dat in de praktijk ook waar? Ja, zegt Hans Brouwer, directeur van Salesforce Benelux. "Als we populaire ideen niet implementeren, dan krijgen we veel negatieve reacties." Hij zegt dat er 42 ideen uit Idea Exchange zijn verwerkt in de laatste versie van de CRM-software van Salesforce. De versie is deze maand gelanceerd.

Winmag heeft ook een kleine test-'Digg' gemaakt met een open source software genaamd Pligg. Als je rond wilt kijken en wat dingen wilt testen ga je gang. Misschien wil je de applicatie gebruiken waar het voor bedoeld is en ideen voor artikelen aandragen. De link is www.winmag.nl/pligg/