FeedBurner: een ber-feed voor je site

RSS staat voor een samenvatting van een website of-rubriek. Door je te abonneren op zo'n 'feed' krijg je nieuwe artikelkoppen vanzelf binnen in je mail of op je eigen RSS-verzamelpagina. Webdienst FeedBurner biedt een interessante RSS-beheeroptie voor webmasters en nieuwsjunkies.

Steeds meer websites beschikken over een RSS-kanaal. Je herkent het aan de term 'RSS feed' of bijstaand logo. Klikken op de vermelding of het logo leidt je naar je standaard RSS reader, of vraagt je op welke manier je de RSS feed van de site wilt gaan volgen.

Zelf gebruik ik al enkele jaren de 'persoonlijke startpagina' van Google, iGoogle. Daar voeg je RSS-kanalen van verschillende nieuwsbronnen aan toe, zodat een grote verzamelpagina ontstaat met het actuele nieuws van al deze bronnen (zie schermbeeld rechts). Je altijd bijgewerkte persoonlijke knipselkrant, als het ware! Handig? Superhandig!

FeedYes.com
FeedBurner.com, onlangs overgenomen door Google, is niet een dienst waarmee webbouwers en webmasters een RSS-kanaal toe kunnen voegen aan een website die er nog niet n heeft. Daarvoor heb je FeedYes.com, eerder door ons besproken, dat gratis is mits je reclame in je feed duldt, en waarbij een feed zonder reclame (Pro-account) 30 dollar per jaar kost.

FeedYes.com is handig voor niet-techneuten, omdat je het RSS-kanaal niet zelf hoeft te programmeren in XML-taal. Misschien heb je al een RSS-kanaal, maar is hij nog niet actief. In bekende contentbeheersystemen voor websites (CMS-en als WordPress, Joomla!) is een RSS feed een kwestie van 'aanzetten'. Heb je een zelfontwikkeld CMS zonder RSS-optie, dan zal een goede programmeur het in een uur voor je kunnen programmeren.

Spin in het web
Wat is dan de toegevoegde waarde van FeedBurner? FeedBurner is een - overigens gratis - webdienst die als een 'spin in het web' allerlei communicatiekanalen aan elkaar knoopt door bestaande RSS-kanalen voor jou te bundelen tot n 'ber-Feed'.


Meerdere RSS feeds verzamelen in n RSS Feed van FeedBurner.

Dat komt goed van pas. Steeds meer internetgebruikers maar ook bedrijven hebben een eigen kanaal op Youtube, een persoonlijke etalage op fotosite Flickr.com, schrijven van zich af op Blogger.com, en tippen voor vrienden interessante nieuwe websites op Delicious. Door je in te schijven bij Feedburner.com kun je n verzamel-RSS aanmaken, met de nieuwste bijdragen aan al deze kanalen en dit gebundeld aanbieden op website of weblog. "Alles volgen van mij (of dit bedrijf), abonneer je hier op mijn Feedburner feed".