FileMaker Pro 10: mooier smoeltje en veel handigheidjes

FileMaker lanceert alweer editie 10 van zijn gebruiksvriendelijke database-manager. Het pakket presenteert een stijlvolle nieuwe interface en biedt handige rapportage- en automatiseringsfuncties. Lees de review van WINMAG Pro.

FileMaker presteert al jaren het ongelooflijke: ook niet-techies kunnen met FileMaker een database helemaal naar wens inrichten en prettig gebruiken. WINMAG Pro is al jaren een trouwe gebruiker. Behalve de redacteuren kan ook de redactieassistente er prima mee uit de voeten - zonder cursus.

Tot nu toe wist FileMaker bij iedere nieuwe versie het goede van zijn software niet te verprutsen met onnodige toeters en bellen. Gelukkig geldt dat ook voor editie 10. Maar rechtvaardigen de nieuwe features een upgrade?

Nieuwe interface
Het eerste dat opvalt is het nieuwe smoeltje. De interface oogt strak, Apple-achtig. Dat is niet zo vreemd: FileMaker draait al sinds jaar en dag onder zowel Windows als MacOS. Ook nieuw is de presentatie van per taak aangepaste menu's en opties in een menupaneel bovenin. Het resultaat is dat je in minder muisklikken komt je waar je moet zijn; je hoeft niet per se de 'menubomen' in al kan dat nog steeds. In de Advanced-versie van FileMaker (zie kader) kun je ook de lay-out van het menu aanpassen, vergelijkbaar met een browserinterface.


De interface en ook de vele direct bruikbare voorbeelddatabases ogen fris en strak. Je ziet Engelse menu's, maar FileMaker Pro is er inmiddels ook in het Nederlands.

Het pakket is een groot aantal handigheidjes rijker. Zo worden zoekopdrachten automatisch opgeslagen en kan de gebruiker een reeks specifieke zoekopdrachten onder een zelfgekozen naam opslaan. In principe kun je voor dit laatste scripts (zoekscripts) maken, maar zo is het minder gedoe.
Wie een rapport genereert


Extra's in 'Advanced'-versie
■ Menu's zelf indelen
■ Meerdere tabellen tegelijk importeren
■ Script Debugger
■ Uitgebreide probleemoplosser
■ Runtime Maker: maak bestanden waarvoor FileMaker niet nodig is
■ Kiosk Maker: alle menu's verbergen
■ Eigen functies ontwikkelen
■ Plug-in-API External Function: snellere berekeningen in databases
■ Database Design Report: uitgebreide rapportages over databaseschema
, hoeft niet langer terug naar de gegevensinvoerlay-out om gegevens aan te passen. Je kunt direct in de rapportage-layout gegevens veranderen. Ook dit scheelt weer tijd.

Snel aan de slag
Over tijd gesproken: gebruikers vinden al een tijdje een Snel aan de slag-wizard. Daarmee maak je stapsgewijs databases op basis van bestaande gegevensbronnen als kommagescheiden bestanden, door tabs gescheiden documenten en (nieuw) Excel 2007-(*.xlsx)-bestanden. Persoonlijk ben ik meer een fan van een lege lay-out waarin je zelfgemaakte velden 'drag and drop' plakt, maar dat kan nog steeds; de wizard is een leuke extra.

Clubs
Database-managers worden gebruikt voor het bijhouden van allerlei bestanden. Tienduizenden verenigingen houden een ledenadministratie bij in een uitgebreide tabel. Heel wat clubs doen dat in Excel, maar een echte gegevensbeheerder als FileMaker werkt handiger, vooral bij het zoeken en sorteren. Nieuw is dat FileMaker rechtstreeks vanuit de software kan e-mailen met de mailadressen die in een bestand staan. Je moet alleen even de smtp-server van je provider


VOOR EN TEGEN

+ Gebruikersvriendelijk
+ Veel voorbeelddatabases
+ Betaalbaar
+ Netwerkgeschikt
+ Nederlands (ook heldere handleiding in het Nederlands)

"Gegevensbeheerder FileMaker is en blijft de favoriet van de redactie. Het opgefriste uiterlijk en de nieuwe features maken het een upgrade waard."

opgeven. Leden die achterlopen met hun betaling stuur je een vriendelijk herinneringsmailtje zonder dat je Outlook hoeft op te starten!

In veel organisaties moeten de bedrijfsgegevens op verschillende werkplekken tegelijk beschikbaar zijn. Met FileMaker Pro kun je tot vijf mensen tegelijk in een zelfde bestand werken. Voor meer werkplekken dien je de serverversie aan te schaffen. Voor grotere kantoren relevant is dat je een externe SQL-bron in je netwerk kunt weergeven, openen en gebruiken. Sinds de nieuwste versie werk je ook met SQL-tabellen in Microsoft SQL Server 2008, Oracle 11g en MySQL 5.1 Community Edition.

Interactiviteit
Bij versie 10 speelt FileMaker zich in de kijker met nieuwe tijd- en actiegebaseerde scripts. Het uitgangspunt is de bekende ScriptMaker in FileMaker. Daarmee automatiseer je sinds jaar en dag series handelingen en dat in gewone mensentaal: eerst records zoeken die aan een bepaalde voorwaarde voldoen, dan sorteren, dan naar de etiketlayout en tot slot afdrukken. De scripts waren tot nu simpele series opdrachten. Versie 10 introduceert meer interactiviteit met 'scriptactiveringen'. Een script of scriptonderdeel kan worden 'getriggerd' door een bepaalde datum, tijd, handeling of gegevensinvoer.

Het vergt een behoorlijk abstractievermogen, maar de slimme kenniswerker kan zo echt een 'applicatie' programmeren die zich min of meer intelligent gedraagt. In principe kan een database met uitgeleende materialen zlf aan de leners e-mailen dat ze geleende goederen al meer dan een maand in gebruik hebben. Het is maar een voorbeeld. Je fantasie is de limiet.Extra specificaties

Prijs: 349,- (upgrade 209,-), Advanced-versie: 499,- (upgrade 299). FileMaker Server 10 (aanbevolen bij 5 of meer gelijktijdige gebruikers) kost vanaf 999,- (upgrade 599).| ■ Systeemeisen: Pc met Windows XP of Vista, Mac OS X 10.4.11 of hoger. Met cd- of dvd-drive | ■ 30 Dagen probeerversie downloaden via deze link.