FileMaker Pro 9 schrijft php-driven websites

De negende editie van het roemruchte FileMaker Pro is vanaf vandaag in het Engels beschikbaar (vanaf eind augustus ook in het Nederlands). FileMaker is een van de weinige database-managers waarmee ook niet-technische kenniswerkers een functionele database kunnen opzetten.

De vraag is of deze regelmatig door de redactie geteste databasesoftware in zijn nieuwste incarnatie net zo 'lichtvoetig' en gebruiksvriendelijk is als zijn voorganger. Een doosje is naar de redactie onderweg, dus we moeten het nog even doen met de geschetste beloften

FileMaker noemt zijn nieuwe versie 9.0 "een belangrijke doorbraak". De databasesoftware voor zowel het Windows- en Macintosh-platform, heeft met FileMaker 9.0 "meer dan dertig gebruiksvriendelijke kenmerken". De FileMaker 9-productreeks omvat FileMaker Pro 9, FileMaker Pro 9 Advanced, FileMaker Server 9 en FileMaker Server 9 Advanced.

SQL
Tot de nieuwe gebruiksvriendelijke kenmerken behoren een 'live' verbinding met gegevens in een (externe) SQL-database (SQL-databronnen, MySQL, Oracle SQL en Microsoft SQL Server). 'SQL' en 'gebruiksvriendelijk' in n zin noemen klinkt als een tegenstrijdigheid, maar we zien graag wat FileMaker in de praktijk belooft. Het lijkt ons een verstandige zet: in een beetje zakelijke omgeving is SQL de norm voor centrale gegevensopslag (en FileMaker is dat niet).

PHP-websites
Een andere innovatie is de FileMaker 9-PHP Site Assistant die niet-programmeurs zou moeten helpen bij het ontwikkelen van PHP-gedreven websites. Dit zou een doorbraak van jewelste zijn: niet-programmeurs die zelf (eenvoudig?) een database-driven website kunnen ontwikkelen. Of je dan ook gelijk een webgebaseerd content management systeem (CMS) cadeau krijgt, waarmee ook niet-FileMaker-gebruikers aan de website kunnen werken, is een vraag die nog uitstaat bij de leverancier.