Filemijdende TomTom mag wat kosten

Volgens een recente stemming (poll) op deze website, willen autorijders graag betalen voor computernavigatie met extra mogelijkheden om files te omzeilen.

Het beursgenoteerde TomTom nam onlangs het Schotse Applied Generics Ltd over. Dit bedrijf ontwikkelde een systeem dat op basis van de positie van mobiele telefoongebruikers in het GSM-netwerk nauwkeurig registreert waar zich 'congesties' voordoen; op de snelweg maar ook op op- en afritten, B-wegen en zelfs in de stad. Een hele verbetering want het oude verkeersinfosysteem dat werkt met camera's en detectoren op het wegdek is duur, kostbaar in onderhoud en bovendien niet nauwkeurig genoeg.

TomTom Plus
TomTom wil de nieuwe verbeterde verkeersinfo nog in 2006 onderbrengen in het al bestaande TomTom Plus-abonnement. Hierbij kunnen TomTom-gebruikers via gprs (mobiel internet op de telefoon) verkeersinfo en weerinfo binnenhalen en projecteren op hun elektronische kaarten, waarbij de populaire navigator om de files heen kan navigeren. Deze filemijdende dienst werkte tot toe nu nog niet echt optimaal omdat het werkte met gegevens van het oude fileinfosysteem.

Zestig procent wil betalen
Volgens een medio januari gestarte stemming (poll) op deze website wil een meerderheid van de bezoekers best betalen voor een file-infosysteem dat hen beter om opstoppingen heen kan leiden. Meer dan de helft wil daar best wel een paar euro per maand voor betalen.

"Zeer nauwkeurige meldingen van files (ook in de stad), hoeveel heb je daar per maand voor over?"

De antwoorden:

niks:39,58 %
1 euro:11,11 %
3 euro:20,14 %
6 euro:20,38 %
10 euro:5,56 %
15 euro:2,78 %

Op een spreekwoordelijke haar na wil 60 procent van de respondenten betalen voor een abonnement op zeer nauwkeurige file-info. De meerderheid van deze potentile betalers wil wel 3 6 euro per maand besteden. En dat is goed nieuws voor TomTom: hun huidige TomTom Plus-abonnement voor Nederlandse verkeersinformatie kost 29,95 per jaar, oftewel zo'n 2,50 per maand. Als TomTom de nieuwe verkeersinfo doorvoert zonder verdere prijsverhoging, zou de helft van de respondenten de TomTom Plus-dienst dus zeker overwegen.

Het is WINMAG overigens niet bekend hoeveel van de huidige TomTom-gebruikers al op de TomTom Plus-dienst geabonneerd zijn.